fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao drugi dan zaredom

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Street-u u četvrtak su porasli drugi dan zaredom, jer su komentari američkog predsjednika, Donalda Trumpa, podržali nadu ulagača da će uskoro biti postignut dogovor o novom paketu fiskalnih podsticaja.

Dow Jones ojačao je 0,43 odsto na 28.425 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,8 odsto na 3.446 poena, a Nasdaq indeks 0,5 odsto na 11.420 bodova.

Rast indeksa uslijedio je nakon što je Trump u intervjuu Fox News-u kazao da su razgovori između Bijele kuće i Kongresa o paketu fiskalnih podsticaja ponovo pokrenuti i da su dobri izgledi da se uskoro postigne dogovor, prenosi SEEbiz.

Trump je, prije samo dva dana, prekinuo pregovore s Kongresom o tom paketu podsticaja i tražio načine da se donesu parcijalne podsticajne mjere, na primjer, avio-industriji.

No, predsjednica Predstavničkog doma, Nancy Pelosi, kazala je da predlog zakona o pomoći avio-industriji može proći u Kongresu samo ako bude garancija da će se nastaviti raditi na sveobuhvatnom paketu podsticajnih mjera.

I dok u Vašingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne podsticajne mjere biti donijete prije ili kasnije.

„Potpuno je jasno da tržište trenutno pokreću samo vijesti o fiskalnim podsticajima”, rekao je strateg u firmi National Securities, Art Hogan.

A da su podsticaji potrebni pokazuje niz posljednjih makroekonomskih podataka o usporavanju oporavka ekonomije od koronakrize.

Objavljeno je da je prošle sedmice broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima iznosio 840 hiljada, nešto manje nego sedmicu ranije, dok je broj nezaposlenih koji primaju pomoć skliznuo s 11,9 miliona na 10,9 miliona.

To pokazuje da se situacija na tržištu rada postupno oporavlja, ali da su na državnoj pomoći i dalje milioni ljudi koji su od početka koronakrize ostali bez posla.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 odsto na 5.978 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,88 odsto na 13.042 poena, a pariski CAC 0,61 odsto na 4.911 bodova.

Najčitanije

boris mugoša, izbori, podgorica

Mugoša: Parlamentarna većina doživjela debakl u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Palamentarna većina doživjela je debakl na izborima u Podgorici, ocijenio je...