fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pod pritiskom geopolitičkih napetosti zbog Tajvana

Wall Street pod pritiskom geopolitičkih napetosti zbog Tajvana

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Wall Street je u utorak u nervoznom trgovanju zabilježio pad, drugi dan zaredom, najviše pod uticajem geopolitičkih tenzija izazvanih posjetom predsjednice američkog Zastupničkom doma Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, uprkos kineskim upozorenjima.

Dow Jones indeks u utorak je pao 402,23 boda ili 1,23 odsto, na 32.396 bodova, S&P 500 indeks spustio se 0,67 odsto, na 4.091 bod, a Nasdaq 0,16 odsto, na 12.348 bodova, prenosi SEEbiz.

Posjeta Pelosi demonstrirala je solidarnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) s tim ostrvom koji Kina smatra dijelom svoje teritorije, zbog čega je osudila prvu takvu posjetu u zadnjih 25 godina, poručivši da ugrožava mir i stabilnost.

Na jučerašnji pad S&P-ja najviše je uticala korekcija cijena dionica Microsofta i Vise, 1,1 i 2,4 odsto, budući da su te kompanije uveliko izložene kineskom tržištu. Svih 11 dioničkih sektora sadržanih u S&P 500 indeksu zabilježilo je pad, a po gubitcima su prednjačili nekretninski sektor, s padom od 1,3 odsto te finansijski, 1,1 odsto.

Najnoviji podatak američkog ministarstva rada o padu novog zapošljlavanja u junu u SAD-u 5,4 odsto, pak, upozorio je investitore da se potražnja na tržištu rada smanjuje.

“Prisutna je neizvjenost oko posjete Pelosi Tajvanu, no stižu nam i novi podaci koji ukazuju na ekonomsko usporavanje. Što se tiče recesije, nije pitanje ako, nego kada i koliko duboka će biti”, kazao je strateg pri njujorškom CFRA Researchu, Sam Stovall.

Znatno je pala i cijena dionice industrijskog diva Caterpillara, čak pet odsto, nakon što je upozorio na veći pad potražnje za svojim bagerima u nekretninskom krizom pogođenoj Kini, dok se ionako suočava s poremećenim dobavnim lancima.

No, prilično su skočile cijene dionica američke vojne industrije – Raytheon Technologiesa, Lockheed Martina, Northrop Grummana i L2Harris Technologiesa, najvećih izvoznika oružja na Tajvan. Cijene njihovih dpnica prosle su u rasponu od 0,5 do 2,3 odsto.

Ipak, najveća dobitnica bila je dionica Ubera, koja je poskupila čak 19 odsto nakon jer je ta kompanija dijeljenje vožnje u drugom tromjeečju ostvarila prvu dobit od svog osnivanja te najavila snažnu operativnu dobit za treće tromjesečje.

Najtrgovanija je bila dionica Tesle, kojom je u utorak ostvareno 28,7 milijardi USD prometa, a cijena joj je porasla 1,1 odsto nakon što je Citigroup podigao ciljani nivo cijene tog proizvođača električnih vozila.

I na evropskim berzama su ponovo zabilježeni gubici. Londonski Ftse indeks spustio se 0,06 odsto, na 7.409 bodova, frankfurtski DAX 0,23 odsto, na 13.449 bodova, a pariski CAC 0,42 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije