fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao četvrti dan zaredom

Wall Street pao četvrti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla povećati kamatne stope više nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,46 odsto, na 32.001 bod, dok je S&P 500 skliznuo 1,06 odsto, na 3.719 poena, a Nasdaq indeks 1,73 odsto, na 10.342 boda, prenosi SEEbiz.

Tržište se još nije smirilo nakon što je Fed u srijedu, četvrtu sjednicu zaredom, povećao ključne kamatne stope agresivnih 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3,75 do četiri odsto, najviši nivo od početka 2008. godine.

Poruke centralne banke da bi ubuduće tempo povećanja cijene novca mogao usporiti nijesu ohrabrile ulagače jer bi kamate mogle dostići više nivoe nego što se očekivalo.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi na jednoj od narednih sjednica mogla započeti rasprava o usporavanju tempa povećanja kamata, ali da je još prerano za to.

“Preostaje nam još posla, a podaci objavljeni od naše prethodne sjednice sugerišu da će konačni nivo kamatnih stopa biti viša nego što se ranije očekivalo”, rekao je Powell.

Jasno je da će Fed uskoro usporiti tempo povećanja kamata, no na tržištu novca sada se procjenjuje da bi ključne kamate mogle dostići barem pet odsto, dok se dosad očekivalo da će na vrhuncu ciklusa iznositi između 4,5 i 4,75 odsto.

Niz posljednjih izvještaja s tržišta rada pokazuje da je to tržište i dalje snažno, pa bi Fed trebalo da nastavi da zaoštrava monetarnu politiku.

Rast zaposlenosti i plata, naime, podržava rast potrošnje, a to podržava inflaciju.

Podršku tržištu pružaju solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je oko 80 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvještaje, pri čemu ih je više od 70 odsto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

Međutim, to se uglavnom zahvaljuje smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 4,5 odsto.

I na većini evropskih burzi cijene su dionica pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 odsto, na 7.188 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,95 odsto, na 13.130 poena, a pariski CAC 0,54 odsto, na 6.243 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije