fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street oštro pao nakon poruka predsjednika Fed-a

Wall Street oštro pao nakon poruka predsjednika Fed-a

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu su u srijedu oštro pale, nakon što je američka centralna banka još jednom agresivno povećala kamatne stope, a njen predsjednik Jerome Powell poručio da će kamate dostići više nivoe nego što se očekivalo.

Dow Jones je oslabio 1,55 odsto na 32.147 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,5 odsto na 3.759 bodova, a Nasdaq indeks 3,36 odsto na 10.524 boda, prenosi SEEbiz.

Zvaničnici Fed-a povećali su, četvrti put zaredom, ključne kamatne stope agresivnih 0,75 procentnih bodova, u raspon od 3,75 do četiri odsto, najviši nivo od početka 2008. godine.

Tako brzo zaoštravanje monetarne politike ne pamti se od početka 1980-ih godina, kada je inflacija bila isto toliko visoka kao sada.

Novo povećanje kamata se na tržištu očekivalo, kao i poruka iz Fed-a da bi se ubuduće tempo povećanja cijene novca mogao usporiti.

Ulagači se, naime, nadaju da bi već na sjednici u decembru Fed mogao ublažiti povećanje kamata na 0,5 procentnih bodova, a potom ih na početku iduće godine još koji put tek blago povećati.

Zahvaljujući tome, odmah nakon saopštenja Fed-a cijene dionica su porasle.

Međutim, tržište je oštro palo nakon konferencije za medije predsjednika Feda.

Powell je, doduše, potvrdio da bi na jednoj od idućih sjednica mogla početi rasprava o usporavanju tempa povećanja kamata, ali da je još prerano za to, te da su potrebni odlučnost i strpljenje da bi se suzbila inflacija.

“Preostaje nam još posla, a podaci objavljeni sa prethodne sjednice sugerišu da će konačni nivo kamatnih stopa biti viša nego što se ranije očekivalo”, rekao je Powell.

Prije ili kasnije Fed će usporiti, a potom i završiti ciklus povećanja kamata, ali pitanje je kada i na koji će nivo podići ključne kamatne stope.

Stoga tržište već duže vrijeme zavisi od špekulacija o tim pitanjima.

U srijedu su bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada potvrdili da bi Fed trebalo da nastavi zaoštravanje monetarne politike.

Rast zaposlenosti i plata, naime, podržava rast potrošnje, a to podržava inflaciju.

Prema izvještaju agencije za zapošljavanje ADP, u oktobru je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao 239 hiljada, dok se očekivalo 195 hiljada.

Sjutra će biti objavljeni službeni, ukupni podaci o zapošljavanju u oktobru, koji bi mogli znatno uticati na smjer tržišta.

Nakon snažnog rasta u oktobru, berzanski indeksi na najvećoj svjetskoj berzi pali su u sva tri prva dana novembra.

I na evropskim berzama su cijene dionica u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 odsto na 7.144 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,61 odsto na 13.256 bodova, a pariski CAC 0,81 odsto na 6.276 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije