fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street blago pao nakon četiri dana rasta

Wall Street blago pao nakon četiri dana rasta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta, jer su ulagače pokolebali oštriji nego što se očekivalo komentari predsjednika maeričke centralnbe banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella o inflaciji i kamatnim stopama.

Dow Jones pao je 201 bod ili 0,58 odsto, na 34.552 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,04 odsto, na 4.461 poen, a Nasdaq indeks 0,4 odsto, na 13.838 bodova, prenosi SEEbiz.

Prošle sedmice sva tri indeksa zabilježila su najveći sedmični skok od novembra 2020. godine, nakon što je Fed povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova i najavio dalja povećanja cijene novca do kraja godine.

Time je uklonjen dio neizvjesnosti s tržišta, ali i dalje postoji neizvjesnost po pitanju daljeg jačanja inflacije i tempa povećanja kamata Feda.

“Fed mora krenuti ekspeditivno u suzbijanje inflacije”, kazao je na jednoj poslovnoj konferenciji Powell i dodao da bi, ako bude potrebno, povećanja kamata mogla biti veća nego što je to uobičajeno.

To je ponešto zabrinulo ulagače.

„Većinu onoga što je kazao Powell je rekao još prošle sedmice. Pitanje je samo hoće li Fed povećati kamate 0,5 postotnih bodova već na narednoj sjednici ili kasnije”, kazao je partner u firmi Keator Group. Matthew Keator.

Nakon Powellovih komentara, na tržištu novca procjenjuje se da postoji 60 odsto izgleda da će Fed na narednoj sjednici u maju povećati kamate 0,5 postotnih bodova.

Prošle sedmice Wall Street je porastao i zahvaljujući nadi ulagača u pozitivan ishod pregovora između Rusije i Ukrajine.

Međutim, dogovor, čini se, još nije na vidiku, a žestoki napadi ruske vojske na ukrajinske gradove ne slabe, što doprinosi nesigurnosti na finansijskim tržištima.

Oštro je pala, više od dva oosto, cijena dionice kompanije Meta Platforms, nakon što je moskovski sud proglasio Facebook ekstremističkom organizacijom i zabranio rad te društvene mreže u Rusiji.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u ponedjeljak pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 odsto, na 7.442 boda, međutim frankfurtski DAX oslabio je 0,6 odsto, na 14.326 poena, a pariski CAC 0,57 odsto, na 6.582 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije