fbpx
17 C
Podgorica
September 29, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessVukotić napustio Bord direktora Plantaža

Vukotić napustio Bord direktora Plantaža

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Funkciju predsjednika Borda direktora kompanije Plantaže više neće obavljati Veselin Vukotić, odlučeno je na Skupštini akcionara tog preduzeća.

Akcionari su odlučili i da u Bordu bude devet, umjesto dosadašnjih sedam članova, kao i da se naknade predsjedniku i članovima tog tijela dupliraju, odnosno da za predsjednika iznose dvije prosječne plate u preduzeću, a za članove po jednu i po, piše Dan.

Do sada je naknada za predsjedniku Borda direktora iznosila jednu prosječnu zaradu, a za članove 70 odsto od tog iznosa. U prošloj godini prosječna plata u Plantažama bila je 740 EUR.

Vukotić, koji je više od decenije na funkciji predsjednika Borda direktora Plantaža, nije prisustvovao Skupštini akcionara, a izvršna direktorica Verica Maraš objasnila je da nije došao zato što je bio u kontaktu sa osobom zaraženom koronavirusom.

Maraš je, na pitanje malih akcionara da li je Vukotić podnio ostavku na mjesto predsjednika Borda, odgovorila da niko nije podnosio ostavku, već da su na sjednici razriješeni prethodni članovi tog tijela.

Na Skupštini akcionara izabrani su novi članovi Odbora direktora, među kojima su profesori na Ekonomskom fakultetu Božo Mihajlović i Boban Melović, bivši direktor Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) Dušan Perović, bivši direktor Plantaža Đorđije Rajković, profesor na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo u Baru Veselin Orlandić, predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Sead Šahman, direktor Sektora za privredu Crnogorske komercijalne banke Nikola Perišić, menadžer sektora rizika Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Vladislav Dulović i direktor firme Valuation consultant, Zoran Senić.

Osim Vukotića, u Bordu više nijesu bivša direktorica marketinga Plantaža, Anica Hajduković i predstavnik Podgoričke banke, Samo Jovićević.

Članovi borda će umjesto dosadašnjih 528 EUR primati 1,11 hiljadu EUR, dok će predsjednik Borda primati 1,48 hiljada EUR.

Plantaže su prošlu godinu završile sa profitom od 156,4 hiljade EUR, što je 15 i po puta manje nego 2018. godine. Manjinski akcionari su ukazali da je profit ostvaren zahvaljujući prodaji akcija u Podgoričkoj banci i od prodaje zemljišta, kao i da bi kompanija, da nije bilo toga, poslovala sa minusom.

Najčitanije