fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada pokazuje da misli najprije na građane

Vlada pokazuje da misli najprije na građane

Podgorica, (MINA-BUSIENSS) – Cilj Vlade je da se efekti rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) reflektuju na dalje poboljšanje životnog standarda građana, čime pokazuje da misli najprije na njih, a onda na brojke, poručili su povodom Međunarodnog praznika rada nadležni ministri u izvršnoj vlasti.

Ministar finansija, Darko Radunović, građanima u prvomajskoj poruci poručio da ekonomski rast već ima efekte na njihov životni standard, o čemu svjedoče podaci o povećanju broja zaposlenih za 15 hiljada u periodu od kraja 2016. godine do danas.

„Rast zaposlenosti doprinosi smanjenju rizika od siromaštva i poboljšanju standarda građana“, kazao je Radunović.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, podsjetio da je sa ciljem unaprjeđenja životnog standarda radnika sa najnižom zaradom Vlada nedavno predložila povećanje minimalne zarade od 15 odsto i smanjenje stope doprinosa za obavezno osiguranje na teret poslodavaca od dva odsto.

Radunović je dodao i da će od januara naredne godine stopa poreza na dohodak fizičkih lica biti smanjena sa 11 na devet odsto.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je najavio usvajanje više sistemskih zakona koji će unaprijediti radno zakonodavstvo i obezbijediti zaposlenima prava koja garantuju najviši međunarodni standardi i koja se primjenjuju u državama Evropske unije (EU).

„Radi se o novom zakonu o radu, zakonu o pravima radnika upućenih na rad u inostranstvo, zakonu o mirnom rješavanju radnih sporova, zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju i drugim zakonima koji regulišu oblast rada“, saopštio je Purišić.

Prema njegovim riječima, svi ti zakoni su urađeni kroz socijalni dijalog i podržani od sva tri socijalna partnera, što garantuje poštovanje prava svih socijalnih partnera.

„Od ovih propisa i strukturnih reformi koje sprovodimo u oblasti rada očekujemo da podstaknu nova zapošljavanja i stvore uslove za dostojanstven rad koji podrazumijeva, između ostaloga, sigurnije radno mjesto, jednaki tretman zaposlenih, posebnu zaštitu za posebne kategorije zaposlenih, veću zaradu i uopšte pravednije uslove rada“, rekao je Purišić.

On je podsjetio da su prosječne zarade i penzije najveće u Crnoj Gori posmatrajući region Zapadnog Balkana, ali da to nije krajnji cilj Vlade.

„Naš cilj je da naši građani imaju standard koji imaju građani zemalja članica EU, da se otvaraju nova radna mjesta za mlade i da se obezbijede produktivna i dostojanstvena radna mjesta za sve“, poručio je Purišić.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, je poručila da nas Međunarodni praznik rada podsjeća na to da prilikom kreiranja ekonomske politike prvo moramo misliti na ljude, a onda na brojeve.

„Vjerujem da smo kroz izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim smo definisali da su državni praznici i nedjelja neradni dani u trgovinama, to i postigli. Ovom izmjenom, koju je Vlada usvojila i trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri, obezbijedili smo da više od 37 hiljada ljudi koji rade u trgovinama imaju svoja prava i da nedjelje i praznike posvete svojim porodicama“, navela je Sekulić.

Ona je dodaola da vjeruje da će to obezbijediti za preko 37 hiljada porodica u Crnoj Gori kvalitetniji život.

Sekulić je zaključila da će Ministarstvo i u narednom periodu, prilikom donošenja rješenja u vezi sa ekonomskom politikom, misliti najprije na građane, a onda na brojeve.
(

Najčitanije

Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Američki indeksi skočili su u petak nakon što je aprilski izvještaj...