fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada planira zaduživanje od 2,6 milijardi u naredne tri godine

Vlada planira zaduživanje od 2,6 milijardi u naredne tri godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici pokreta Evropa sad saopštili su da aktuelna Vlada planira da kumulativno do 2025. godine državu zaduži još 2,6 milijarde EUR, kada se uzme u obzir i otplata duga.

“I pored priče slučajnog ministra finansija Aleksandra Damjanovića kako su prihodi budžeta za ovu godinu planirani optimistično i kako su uključeni određeni ‘fiktivni’ prihodi, isti ministar u Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike predlaže veći nivo prihoda za šest miliona, pri tome ne planirajući ni jednu novu mjeru usmjerenu na povećanje prihoda“, navodi se u saopštenju predstavnika pokreta Evropa sad.

Oni su naveli da je, kada je u pitanju očuvanje standarda građana, sve što je urađeno na prihodnoj strani bilo preuzeto od prethodne vlade, a tiče se smanjenja akciza na gorivo i smanjenja poreza na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice.

„Sa predloženim većim prihodima, ministar finansija prognozira deficit od preko 400 miliona za ovu godinu ili 7,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a za naredne tri godine kumulativno još preko 850 miliona deficita. To znači da bi nas ova Vlada kumulativno do 2025. godine zadužila još 2,6 milijarde EUR, kada se uzme u obzir i otplata duga“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici pokreta Evropa sad su naveli da se samo iz te činjenice jasno vidi da Vlada nema nikakve vizije upravljanja javnim finansija i vođenja ekonomije zemlje.

„Uz to, za šest mjeseci ove godine, prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, deficit budžeta je na rekordno niskom nivou od 33 miliona, a tek predstoje prihodi od turističke sezone, za koju resorni ministar tvrdi da je bolja nego 2019. godine, ali i reprograma poreskog duga. Iz ovoga proizlazi da bi nas ova Vlada dodatno zadužila oko 150 miliona“, navodi se u saopštenju.

Iz pokreta Evropa sad su kazali da mora da u Ministarstvu pri projektovanju nijesu uzeli u obzir uštede koje su ostvarene za šest mjeseci na rashodnoj strani i prihode koji su naplaćeni značajno iznad plana, već su samo dodavali nove obaveze udovoljavajući svim potrošačkim jedinicama.

„Da bi se ostvario deficit od preko 400 miliona za ovu godinu, sa ovakvim rezultatima za šest mjeseci, bilo bi neophodno da deficit do kraja godine u svakom mjesecu prosječno iznosi preko 60 miliona, što nije realno, naročito u periodu jul-septembar kada je, zbog sezonskog karaktera, najveće punjenje budžeta. Dakle, očigledna je nekonzistentnost između makroekonomskog i fiskalnog okvira“, dodaje se u saopštenju.

Oni su podsjetili i da je Damjanović na sjednici Vlade naveo da su Smjernice donešene na osnovu Fiskalne strategije koju je usvojila prethodna vlada, što, kako tvrde, nije moguće, budući da se ona usvaja za vrijeme trajanja mandata vlade.

„Stoga pitamo ministra na osnovu koje Fiskalne strategije je Vlada usvojila Smjernice i da li je prekršio Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Da je stanje u javnim finansijama zaista onakvo kakvim ga prezentuje, da li bi slučajni ministar, zadužen za sijanje mračnih vijesti, mogao bez rebalansa smanjiti akcize na gorivo za 50 odsto ili redovno servisirati sve obaveze i čak dodatno sa rezerve preusmjeravati sredstva određenim potrošačkim jedinicama“, pitali su iz pokreta Evropa sad.

Oni su pitali Damjanović da li, dok pominje stezanje kaiša, istovremeno planirajući dodatno povećanje rashoda, otvara mogućnost dodatnog povećanja PDV-a, ili smanjenja mandatorne potrošnje – plata i penzija.

„Očigledno je da je ovo najgore urađen dokument od usvajanja Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, iz koga se vidi odsustvo vizije, budući da umjesto da predstavi fiskalni okvir i limite potrošnje za naredni srednjoročni period, odlazeći ministar finansija pokazuje da su svi kriterijumi propisani Zakonom prekršeni, te da tako država u svakoj godini ima deficit tekuće potrošnje, što nije bilo ni u vrijeme vlada Demokratske partije socijalista (DPS)“, saopštili su predstavnici pokreta Evropa sad.

Oni su poručili da jedino ostaje da se sačeka kraj godine i vidi najveće do sada odstupanje planiranog i ostvarenog, čime će se pokazati prava dostignuća „ministra za mračne prognoze“, ako do tada i definitivno ne uništi javne finansije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije