fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada emitovala obveznice vrijedne 750 miliona USD

Vlada emitovala obveznice vrijedne 750 miliona USD

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija emitovalo je danas na međunarodnom tržištu državne obveznice u iznosu od 750 miliona USD, saznaju Vijesti.

Efektivna kamatna stopa po kojoj su emitovane obveznice je 7,25 odsto.

Obveznice su emitovane na period od sedam godina.

Iz Ministarstva finansija ranije je saopšteno da taj resor i Vlada poštuju Zakon o budžetu i odluku o zaduživanju za tekuću godinu, kojim su predviđene potrebe u skladu sa kojima se donose odluke o zaduženju, koje nije posljedica rada sadašnje administracije.

„Dakle, nije tajna da je potrebno da država vraća stare dugove, te da se o tome donose odluke, prema zakonu koji je usvojila Skupština. Ministarstvo finansija konstantno prati dešavanja na međunarodnom tržištu da bi se utvrdio najpovoljniji trenutak za ulazak na tržište za potencijalnu emisiju obveznica“, rekli su iz tog Vladinog resora.

Oni su dodali da Ministarstvo i Vlada odgovorno upravljaju javnim finansijama, poštujući Zakon o budžetu, kao i da dospijeće ranijih zaduženja zahtijeva donošenje racionalnih odluka u cilju odgovornog upravljanja javnim dugom.

Iz Ministarstva su kazali da razmatraju mogućnost emisije obveznica i zaključenja aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama i komercijalnim bankama da bi, zavisno od kretanja na tržištu, donijeli adekvatnu odluku kada i u kom obimu će se realizovati aranžmani za potrebe finansiranja budžeta.

„Ministarstvo, u cilju odgovornog upravljanja javnim finansijama, u kontinuitetu održava kontakt sa investitorima na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala, te analizira kretanja na globalnim tržištima, kako bi se postigli najpovoljniji uslovi u okviru upravljanja javnim dugom Crne Gore“, objasnili su ranije iz tog Vladinog resora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...