fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada danas o raskidu ugovora za Rudnik Brskovo

Vlada danas o raskidu ugovora za Rudnik Brskovo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pitanje raskida ugovora sa kompanijom Brskovo Mine danas će se naći pred ministrima u Vladi, saznaje TVCG.

To će, kako prenosi portal RTCG, uslijediti nakon što je pribavljeno mišljenje strane advokatske kuće.

Prema informacijama do kojih je došla TVCF, jedan od zaključaka je da je koncesionar prekšio ugovor, čega su, kako se navodi u mišljenju i sami bili svjesni, pa su korigovali studiju 2019. i direktno obrađivačkom timu Detaljnog prostornog plana (DPP) predali Studiju 2022, što takođe nije bilo usklađeno sa ugovorom i nije otklonilo sve nedostatke.

Posebno je problematizovano prisustvo teških metala na koncesionom području, neusaglašenost sa Zaknom o upravljanju otpadom sa pozitivnim propisima Crne Gore, površnost i neadekvatnost mjera sigurnosti po tehnološkim fazama i mjere zaštite radne i životne sredine.

Sporno je i izmještanje korita rijeke Rudnice kao i nedostatnost podataka o biodiverzitetu na osnovu čega bi se donijeli zaključci u vezi sa mjerama zaštite.

Koncesionar, prema dobijenim informacijama, ima 60 dana da otkloni sve nedostatke, nakon čega se i formalno stiču uslovi za raskid ugovora.

Nakon što je Međuresorna komisija, koja se u proteklom periodu bavila pitanjem Rudnika Brskovo, usvojila zaključke kojima se predlaže raskid ugovora sa švajcarskom kompanijom Tara resources, premijer Milojko Spajić tražio je na sjednici Vlade 1. marta da se pribavi dodatno pravno stručno mišljenje.

Ministar rudarstva i energetike Saša Mujović ranije je kazao da se protivi otvaranju rudnika ako je cijena toga degradacija zdravlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije