fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da dostavi revidirani plan pomoći Montenegro Airlines-u

Vlada da dostavi revidirani plan pomoći Montenegro Airlines-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada bi poslanicima, uz rebalans budžeta, trebalo da dostavi i revidirani plan državne pomoći Montenegro Airlines-u, jer je izgledno da su srušene projekcije na kojima je zasnovan finansijski oporavak kompanije, saopšteno je iz NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Pravni savjetnik u Akciji za socijalnu pravdu, Ines Mrdović, kazala je da podaci te nevladine organizacije otkrivaju da je menadžment Montenegro Airlines-a projektovao pomoć države veću od 155 miliona EUR, koliko je parlament zvanično odobrio krajem prošle godine.

„Prema izglasanom zakonu za finansijsku pomoć Montenegro Airlinesu, Vlada ove godine nacionalnog avio-prevoznika treba da novčano pomogne sa oko 20 miliona, od čega je 11 miliona za likvidnost kompanije, a nepunih devet miliona za restauraciju motora aviona“, rekla je Mrdović agenciji Mina-business.

Ona je dodala da je ostatak paketa pomoći za ovu godinu, od preko 80 miliona EUR, projektovan kroz dokapitalizaciju, koja je prikazana kao neutralan efekat na državni budžet. U naredne tri godine planirano je ulaganje preostalih sredstava, što se dominantno odnosi na kupovinu nova četiri polovna aviona.

„Međutim, zbog aktuelne krize izazvanom koronavirusom ugrožene su finansijske i ostale projekcije avio-kompanije na kojima je zasnovan plan državne pomoći, jer avioni Montenegro Airlines-a trenutno ne lete na redovnim linijama“, navela je Mrdović.

Ona je podsjetila da je kompanija za ovu ljetnju turističku sezonu planirala zakup još jednog aviona sa većim brojem sjedišta, a za april otvaranje redovnog saobraćaja ka Istanbulu i Nantu. Ti planovi su dovedeni u pitanje, a izgledno je nedostižna i projektovana popunjenost kabine od 72 odsto za ovu godinu, dok je u protekle dvije bila 71 odsto.

„Sve to će se značajno odraziti na prihode kompanije, iako će zbog ukupne situacije i rashodi biti manji, ali se mnogi troškovi, poput zakupa ili održavanja aviona, moraju plaćati, bez obzira da li su vazduhoplovi prizemljeni ili ne“, rekla je Mrdović.

Ona je dodala i da podaci u posjedu Akcije za socijalnu pravdu pokazuju da je avio-kompanija projektovala veću pomoć države od 155 miliona.

„Kako se navodi u podacima, Vlada je preuzela obavezu da posredstvom nekoliko svojih resora u naredne tri godine obezbijedi dodatne subvencije za Montenegro Airlines, pa bi avio kompanija prihodovala 1,5 miliona subvencija od otvaranja novih linija i oko 3,6 miliona za održavanje linija u zimskoj sezoni“, kazala je Mrdović.

Na dodatnih 1,5 miliona u naredne tri godine menadžment kompanije, prema riječima Mrdović, računa po osnovu revizije bilateralnih sporazuma sa drugim državama u vazdušnom saobraćaju, a s tim u vezi navode se Rusija, Ukrajina i Bjelorusija.

„Ukazuje se i da će Ministarstvo ekonomije sagledati mogućnost subvencionisanja cijene goriva za avio linije koje se iz Crne Gore održavaju tokom zimskih mjeseci, a kako se radi o mogućnosti za ovu stavku nije prikazan prihod od subvencija“, saopštila je Mrdović.

Ona je navela da domaća javnost nije bila upoznata sa tim projekcijama, ali ni sa jednim od bitnih argumenata menadžmenta Montenegro Airlines-a kojim je insistirano na državnoj pomoći. Taj argument se odnosi na opasnost potencijalnih stranih sudskih sporova po osnovu ugovora za finansijski i operativni lizing aviona.

„Menadžment je ukazivao da su sporovi neizvjesnog epiloga i iznosa obeštećenja i troškova postupaka, a kao primjer je naveo da bi kompanija Gecas putem suda u Engleskoj tražila nadoknadu štete za izgubljenu dobit, ako se ugovor raskine prije isteka roka 2024. godine. Za period od ove do 2024. godine ta obaveza iznosi 17 miliona EUR“, saopštila je Mrdović.

Ona je kazala da se postavlja pitanje šta je sve ostalo sakriveno od javnosti, kao i koliko će, u svijetlu novonastalih okolnosti, država još morati da izdvoji za spašavanje Montenegro Airlines-a i koliko će to biti dodatni teg ugroženim javnim finansijama zemlje.

Najčitanije