fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada će razmotriti mogućnost zabrane izvoza peleta

Vlada će razmotriti mogućnost zabrane izvoza peleta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma razmotriće mogućnost privremene zabrane izvoza peleta, jer je u saznaju da određeni proizvođači ne poštuju odluku o ograničavanju cijena peleta.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kontinuitetu prati situaciju na tržištu peleta u Crnoj Gori.

“Ove dvije institucije su u saznanju da određeni proizvođači ne poštuju odluku o ograničavanju cijena peleta na maksimalno 269 EUR po toni kada se kupuje kod njih i 320 EUR u trgovini na malo, kao ni postignuti dogovor o obezbjeđivanju 15 odsto proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta”, navodi se u zajedničkom saopštenju dva resora.

Ministarstvo ekonomskom razvoja i turizma će, ukoliko se takva praksa nastavi, u cilju zaštite građana, razmotriti mogućnost privremene zabrane izvoza peleta.

“Ujedno pozivamo građane da nadležnim organima, tržišnoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede prijave sve slučajeve nepoštovanja ove mjere”, dodaje se u saopštenju.

Odluku o ograničavanju cijena peleta Vlada je donijela početkom avgusta zbog stanja na tržištu i značajnog porasta cijene ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu.

“To je učinjeno u cilju zaštite životnog standarda građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja. Podsjećamo da je nakon primjene mjere cijena peleta u zemlji najniža u regionu”, precizira se u saopštenju.

U Crnoj Gori se godišnje, prema podacima Monstata, proizvede od 80 do 90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije