fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada će iskoristiti Plan rasta za postizanje razvoja crnogorske privrede

Vlada će iskoristiti Plan rasta za postizanje razvoja crnogorske privrede

Tirana, (MINA-BUSINESS) – Vlada će iskoristi instrument Plan rasta za postizanje dugoročnog rasta i razvoja crnogorske privrede, saopštila je ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević i dodala da su u tom pravcu identifikovali i formulisali reformske mjere.

Ona je kazala da se te mjere odnose na poslovno okruženje i razvoj privatnog sektora, digitalnu i energetsku/zelenu tranziciju i razvoj ljudskog kapitala.

“Osim toga, prioritet se daje reformama u okviru prvog klastera, posebno reformama u oblasti vladavine prava koje su od ključnog značaja za sprovođenje Reformske agende“, rekla je Gorčević.

Ona je, u susret Regionalnom samitu lidera o Planu rasta i konvergencije, koji će biti održan krajem februara u Tirani, učestvovala na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova država Zapadnog Balkana posvećenom Mapi puta i pravim akcijama u vezi sa Planom rasta.

Gorčević je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, podsjetila da je, kao rezultat intenzivnog rada i konsultacija sa Evropskom komisijom (EK), Vlada tokom prve sedmice decembra prošle godine usvojila nacrt Reformske agende, koji sadrži ključne mjere u četiri oblasti politike i 22 podoblasti.

Ona je kazala da je cilj Reformske agende sprovođenje mjera koje se odnose na unapređenje poslovnog ambijenta, olakšavanje pristupa finansijama za preduzeća, kao i sprovođenje mjera koje se odnose na unapređenje regulatornog okruženja i jačanje konkurentnosti poslovnog sektora.

„Vlada Crne Gore ima cilj da kontinuirano obezbjeđuje set mehanizama finansijske i nefinansijske podrške za dalji razvoj privatnog sektora, a samim tim i unapređuje konkurentnost privrede. Stvaranje uslova za olakšano poslovanje malih i srednjih preduzeća i stvaranje atraktivnog poslovnog ambijenta utiču na njihovu konkurentnost, što dodatno doprinosi dugoročnom rastu i razvoju crnogorske privrede“, navela je Gorčević.

Ona je kazala da je, s ciljem unapređenja finansijske podrške sektoru malih i srednjih preduzeća planirano uvođenje novog finansijskog instrumenta u vidu Kreditno-garantnog fonda, kao i da je u pravcu poboljšanja ukupne konkurentnosti poslovnog sektora, Vlada Crne Gore posvećena ublažavanju administrativnog i regulatornog tereta za preduzeća, kroz izmjenu zakonodavstva i angažovanje kako nadležnih institucija, tako i poslovnih udruženja.

Gorčević je zaključila da će sredstva iz Plana rasta biti dragocjena, ali ne i dovoljna za postizanje konvergencije sa EU tržištem, te da je važno da svi ostali dostupni instrumenti podrške EU, poput IPE i Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (ZIO) moraju ostati aktivni i ojačani kako bi ekonomijama država Zapadnog Balkana pomogli da se približe nivou zajedničkog tržišta EU.

Ministri evropskih poslova država Zapadnog Balkana su se saglasili da Plan rasta predstavlja ključnu platformu za ubrzanje integracije u jedinstveno tržište EU i ukupne reforme u procesu pristupanja EU. Na sastanku su razmijenjena mišljenja o zajedničkim akcijama rasta, koordinisanim politikama i zajedničkim inicijativama usmjerenim na osiguranje uspjeha u implementaciji Plana rasta i cjelokupnog procesa pristupanja EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nasdaq najveći dobitnik i na dnevnom i mjesečnom nivou

Njujork, (MINA-BUSINESS) - S&P 500 i Nasdaq Composite napredovali su u četvrtak dok su...