fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVjetropark na Možuri do kraja mjeseca počinje probni rad

Vjetropark na Možuri do kraja mjeseca počinje probni rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Početak probnog rada vjetroelektrane Možura planiran je za kraj mjeseca, a rezultat dosadašnjeg funkcionalnog ispitivanja 23 vjetrogeneratora je pozitivan, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su Dnevnim novinama kazali da čekaju potvrdu i nalaz energetskog inspektora kako bi energetski objekat u Ulcinju počeo testnu proizvodnju.

“Ispitivanje još traje. Probni rad nije počeo, a za vrijeme njegovog trajanja obaviće se provjere usklađenosti sa mrežom”, kazali su iz Ministarstva i dodali da se početak komercijalne proizvodnje struje očekuje polovinom godine, tačnije do kraja juna.

Nakon probnog rada, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za vjetropark na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, a glavni izvođač radova kineska firma Shangai Electric Power Engineering.

Puštanje vjetroelektrane Možura u probni rad najavljivano je tri puta i to za septembar, novembar i decembar prošle godine.

Iz Ministarstva su precizirali da je do danas, od predviđenih više od 89 miliona EUR, u projekat investirano 86 miliona.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroparka, koji je Crna Gora prije osam godina potpisala sa španskom kompanijom Fersa Energias Renovables i podgoričkom firmom Čelebić, državno zemljište dato je u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati (MW).

“Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186,06 hiljada EUR, odnosno 0,37 centi po kvadratu i plaća ga investitor u četiri jednake rate”, navodi se u informaciji o realizaciji ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 EUR po megavatsatu (MWh).

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije