fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVećina opština kasni sa odlukama o administrativnim i komunalnim taksama

Većina opština kasni sa odlukama o administrativnim i komunalnim taksama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Većina opština kasni sa donošenjem podzakonskih akata, odnosno odluka o administrativnim i komunalnim taksama, jer je rok istekao prije skoro mjesec, piše Pobjeda.

Do sredine jula Ministarstvu finansija svega devet od 24 opštine dostavilo je predloge odluka o lokalnim komunalnim i administrativnim taksama, i to Podgorica, Nikšić, Cetinje, Bijelo Polje, Bar, Žabljak, Tuzi, Gusinje i Ulcinj.

Razmatrajući predloge opštine Nikšić, Vlada tada nije dala saglasnost na administrativne takse, ali jeste na komunalne.

Vlada takođe krajem jula nije dala saglasnost na odluku o administrativnim taksama Glavnog grada, ali jeste na komunalne.

Sa obzirom na to da donošenju konačnih lokalnih odluka prethodi procedura, procjene Ministarstva finansija govore da će se taj posao, zbog probijanja rokova opština, produžiti i u četvrtom kvartalu.

Vlada je zbog toga pred odlazak na godišnje odmore preporučila opštinama Berane, Budva, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Šavnik i Andrijevica da Ministarstvu finansija u što kraćem roku dostave predloge odluka o lokalnim komunalnim i administrativnim taksama, sa pratećim izvještajem o sprovedenoj analizi uticaja propisa.

Preporuke da požure u određenim segmentima dobilo je i pet od devet opština koje su dostavile predlog odluke – Ulcinj, Žabljak, Bijelo Polje, Cetinje i Bar.

Uglavnom se traži da dostave analizu uticaja tih odluka.

Donošenju odluke prethodi mišljenje, pa je Vlada zbog toga formirala internu radnu grupu od predstavnika Direktorata za finansijski sistem i unaprjeđenje poslovnog ambijenta, Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, Privredne komore, Unije poslodavaca, Montenegro biznis alijanse i sekretarijata Savjeta za konkurentnost.

Po prijemu odluka u Ministarstvo finansija, one se šalju radnoj grupi, koja je dužna da u roku od tri do pet dana izvrši analizu i dostavi sugestije, nakon čega se sugestije šalju predstavnicima opština.

“Nakon usaglašavanja sa predstavnicima opština, predlog odluke se upućuje Sekretarijatu za zakonodavstvo”, pojasnili su procedure iz Ministarstva finansija.

Kako su naveli, Ministarstvo je nakon dostavljanja predloga odluka i izvještaja o uticaju uradilo analizu.

Iz tog resora kazali su da je bila neophodna korekcija za sve podnijete odluke i izvještaje.

“I pod pretpostavkom da opštine dostave korektno urađene analize efekata propisa, što podrazumijeva da ih nije potrebno korigovati, za sprovođenje procedura bilo bi neophodno mjesec – usaglašavanje Ministarstva finansija, Sekretarijata za zakonodavstvo, kandidovanje na komisiju, odlučivanje Vlade, verifikacija zaključaka”, rekli su iz tog resora.

Navedeno, kako su ocijenili, upućuje na to da se taj postupak može produžiti i do četvrtog kvartala ove godine.

Zakoni o administrativnim i komunalnim taksama, kojima su smanjene 72, ukinuto 49, a nijedna nije povećana doneseni su u martu ove godine, a opštine su bile dužne da te takse kroz odluke usklade sa njima do 31. jula.

Najčitanije