fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVažno osnaživanje žena za ravnopravno učešće u ekonomskom životu

Važno osnaživanje žena za ravnopravno učešće u ekonomskom životu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnaživanje žena za ravnopravno učešće u ekonomskom životu u svim sektorima i nivoima privredne aktivnosti je neophodno ako se želi izgraditi snažna ekonomija i unaprijediti kvalitet života u Crnoj Gori, saopštila je izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Irena Radović.

“Ekonomsko osnaživanje žena je osnov za slobodu. U pitanju je nesporna demokratska i ekonomska potreba stvaranja društva jednakih šansi za sve, evropski standard i tema koja zaslužuje da pokrene sve aktere na jednu zajedničku i sinhronizovanu akciju”, rekla je Radović.

Ona je na otvaranju prve Nacionalne konferencije pod nazivom Ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori – Smanjenje rodnog jaza za inkluzivni postpandemijski oporavak u hotelu Cue u Podgorici kazala da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa ogolila suštinu rodne nejednakosti.

“Pokazala je koliko se sva prava žena koja su i inače krhka, sada još sporije osvajaju. U Crnoj Gori je tokom pandemije nasilje nad ženama drastično poraslo, mnoge žene ostale su bez posla, a brojne preduzetnice bez mogućnosti održavanja ili oporavka svojih biznisa”, dodala je Radović.

Ona je rekla da je vrijeme da žene budu nestrpljive i da zahtijevaju promjenu.

“A kako svaka kriza sa sobom nosi potencijal i priliku za promjene, danas imamo mogućnost da zajedno uputimo jasne zahtjeve i zatražimo od donosilaca odluka da konkretnim aktivnostima pruže suštinsku, a ne samo deklarativnu podršku rodnoj ravnopravnosti”, navela je Radović.

Konferenciju je organizovao IRF u saradnji sa skupštinskim odborima za rodnu ravnopravnost i za ekonomiju, finansije i budžet, u okviru kampanje Ona pokreće biznis.

Radović je navela da bi voljela bih da konferenciju može otvoriti riječima – Stigao je mir.

“Nažalost, otvaram je uvjerena da svi oni ciljevi kojima težimo, od kojih je ekonomsko osnaživanje žena u fokusu, postaju dodatno otežani u ovakvim, ratnim okolnostima, kakve su zadesile savremeni svijet. I zato je naša obaveza da upravo s ovog mjesta, šaljući poruke mira, ali i neodustajanja od borbe za ženska prava, ljudska prava, jednakost i toleranciju, budemo podrška svim onim ženama, djeci i muškarcima koji su pogođeni ratom u Ukrajini”, poručila je Radović.

Ona je kazala da je ova konferencija kruna višemjesečne aktivne kampanje Ona pokreće biznis, koja je okupila veliki broj preduzetnica, ličnosti iz javnog života, zakonodavne i izvršne vlasti, istaknutih predstavnica i predstavnika diplomatskog kora, sa jednim ciljem – stvaranja uslova inkluzivan za ekonomski oporavak, uz jednak pristup resursima i šansama za žene i muškarce u Crnoj Gori.

Potpredsjednica Evropske investicione banke (EIB), Liliana Pavlova, kazala je na otvaranju konferencije da je osnaživanje žena od suštinskog značaja za povećanje poslovne produktivnosti i katalizovanje privrednog rasta, društvene kohezije i jednakosti.

“Međutim, žene su i dalje nedovoljno zastupljene i nedovoljno finansirane u oblasti preduzetništva. Prema statističkim podacima, žene imaju 26 odsto niže plate u odnosu na muškarce”, rekla je Pavlova.

Ona je dodala da čak 980 miliona žena širom svijeta nema pristup finansijskim uslugama, dok se trenutno samo deset odsto sredstava investitora iz Evropske unije (EU) ulaže u start up preduzeća koja vode žene.

“Ekonomski i društveni poremećaji bez presedana koje je uzrokovao Covid-19 ne samo da su poništili decenije napretka u rodnoj ravnopravnosti i ekonomskim pravima žena, već su povećali jaz u siromaštvu između polova. Mnoge žene su zbog pandemije nesrazmjerno morale da podnesu teret dodatnih kućnih poslova, naglog povećanja neplaćenog rada za brigu o drugima, a da ne pominjemo školovanje kod kuće. To nije ni pravedno, a ni pametno”, smatra Pavlova.

Svi dokazi, kako je saopštila, upućuju na to da napredak ka rodnoj ravnopravnosti ima potencijal da transformiše naše ekonomije.

EIB je stoga, još više nego ranije, odlučna da obezbijedi jednake mogućnosti za sve.

“Drugim riječima, ohrabrujemo više žena da zauzmu rukovodeće pozicije ili da dobiju odgovarajuće poslove sa pravednim uslovima”, rekla je Pavlova.

Ona je podsjetila da su na institucionalnom nivou već napravili važne iskorake.

“Tokom 2016. godine smo usvojili Strategiju o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena, koja daje okvir za integrisanje pitanja rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena u naš operativni portfolio”, rekla je Pavlova.

Nadovezujući se na taj ključni dokument, 2018. godine su izradili Strategiju različitosti i inkluzije koja se oslanja na tri stuba – zaštititi, uticati i investirati, postići.

“Ova Strategija nam je pomogla da osmislimo procedure i instrumente za podršku ženskim pravima, kao i da budemo posvećeni podršci projektima koji doprinose rodnoj ravnopravnosti i povećavaju mogućnosti za žene”, kazala je Pavlova.

Pored toga, cilj im je, kako je dodala, da podstaknu rodno odgovorna ulaganja u zaštitu od klimatskih promjena, kao što je već definisano Mapom puta klimatske banke EIB grupe koja je objavljena 2020. godine.

“Planiramo da usvojimo i posebni tematski Ekološko-društveni standard o rodnoj ravnopravnosti”, navela je Pavlova.

Govoreći o tome zašto je inkluzija žena bitna, Pavlova je objasnila da je dokazano da veća rodna raznolikost ima značajne efekte na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), veću produktivnost i profitabilnost.

Pored toga, doprinosi većem potencijalu za inovacije i stvaranje vrijednosti.

“Na primjer, analiza Evropske komisije (EK) procjenjuje da bi poboljšanje rodne ravnopravnosti dovelo do otvaranja više od 10,5 miliona radnih mjesta i podstaklo rast ekonomije EU do 2050. godine”, poručila je Pavlova.

Prema njenim riječima, procjene govore da će jaz u zaposlenosti između muškaraca i žena koštati ekonomiju EU 370 milijardi EUR godišnje.

“Čvrsto vjerujem da zatvaranje rodnog jaza nosi ogroman potencijal vrijednosti za sve osobe, svih rodova, u našem društvu”, kazala je Pavlova.

Ona je zaključila da u EIB-u veoma cijene snažnu posvećenost IRF-a i Radović u pružanju podrške ženskom preduzetništvu i izgradnji otpornosti na klimatske promjene kroz finansijsku inkluziju žena.

Konferencija se nastavlja održavanjem dva panela. Na prvom će se govoriti o uklanjanju barijera za ekonomsko osnaživanje žena i promovisanju finansijske inkluzije žena u Crnoj Gori, dok će tema drugog panela biti značaj rodne ravnopravnosti za ekonomski razvoj.

Planirana je i dodjela nagrada u okviru javnog poziva koji je IRF raspisao za najbolje investicione projekte za žene u biznisu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...