fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUzeće u obzir spremnost operatora da investiraju

Uzeće u obzir spremnost operatora da investiraju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aukcija za radio frekvencije za 5G sprovešće se u drugoj polovini godine, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović i dodao da će Vlada uzeti u obzir spremnost operatora da investiraju u dalji razvoj infrastrukture.

On se sastao sa predstavnicima Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori iz oblasti telekomunikacija, odnosno Crnogorskog Telekoma, One-a i M:tel-a sa kojima je razgovarao o uvođenju 5G mreže u Crnoj Gori, predstojećoj aukciji za radio frekvencije za 5G i definisanje minimalnog iznosa početnih cijena za frekvencije.

„U skladu sa prethodnim iskustvom, Vlada je i ovom prilikom izrazila spremnost da prilikom definisanja minimalnog iznosa cijena za radio frekvencije uzme u obzir i spremnost operatora da investiraju u dalji razvoj infrastrukture“, saopšteno je na sastanku.

Telekomunikacioni operatori izrazili su očekivanje da će uslovi na aukciji i cijena odražavati realno stanje na tržištu, pozivajući se na praksu u susjednoj Sloveniji i Hrvatskoj.

Predstavnici Vlade istakli su značaj procesa digitalizacije i neophodnosti razvoja mreža nove generacije.

U partnerskom odnosu sa operatorima, koji su aktivno uključeni u izradu Strategije o uvođenju 5G mobilnih komunikacionih mreža, najavljene su buduće aktivnosti u vezi sa izradom novog Zakona o elektronskim komunikacijama.

Na sastanku je razmatrana i saradnja države i telekomunikacionih kompanija u oblasti turizma u vidu poruka dobrodošlice turistima tokom aktuelne ljetnje sezone kao i mogućnosti uvođenja digitalnog modela naplate boravišne takse.

Sastanku je prisustvovala i načelnica Direkcije za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar Ministarstva, Marina Marković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije