fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojene izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini

Usvojene izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima.

Za izmjene i dopune je glasalo 44 poslanika, dok uzdržanih i protiv nije bilo.

Na predložene izmjene i dopune Zakona dostavljeno je devet amandmana, od kojih je osam postalo njegov sastavni dio, dok je poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, od svog odustao.

Vlada je početkom marta utvrdila predložene izmjene i dopune Zakona, kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima, izuzev u prodajnim objektima ili mjestima u kojima je to neophodno zbog obezbjeđenja životnih potreba građana.

Vlada je krajem maja usvojila amandman kojim su propisane vrste prodajnih objekata koji će imati mogućnost rada nedeljom i praznicima, među kojima su apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe i sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom i praznicima moći će da rade i benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru njih, pijace, štandovi odnosno tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, kao i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka.

Među izuzecima su i štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta za trgovinu na veliko.

Poslanici u Skupštini su tokom rasprave uglavnom pozitivno ocijenili izmjene i dopune Zakona, ali su iz Socijaldemokratske partije (SDP) upozorili na mogućnost obaranja na Ustavnom sudu.

U SDP-u smatraju da bi bilo ko, ko pokrene ustavnu žalbu, mogao da je dobije, kao i da postoji sistemski zakon kojim je definisano pravo zaposlenih na sedmični odmor od 24 sata, ali da je problem njegovo nepoštovanje.

Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) su dva dana nakon završetka rasprave o predloženim izmjenama i dopunama najavili da će uputiti Ustavnom sudu inicijativu za ispitivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Oni smatraju da se usvajanjem izmjena i dopuna krši korpus ekonomskih prava.

Ministarstvo ekonomije je odbilo zahtjev tržnog centra Delta city da im se, uprkos izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, omogući rad nedjeljom.

Predstavnici južnoafričkog investicionog fonda Hiprop investment limitid, koji su vlasnici najvećeg šoping mola u Crnoj Gori, tvrde da će im uvođenje neradne nedjelje u trgovini smanjiti prihode, što će izazvati otpuštanje 20 odsto radne snage.

Najčitanije

Elektronske komunikacione mreže na visokom stepenu razvoja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektronske komunikacione mreže u Crnoj Gori su na visokom stepenu razvoja,...