fbpx
12.9 C
Podgorica
March 24, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessUSSCG pozdravila odluku Vlade u vezi sa OKU-om

USSCG pozdravila odluku Vlade u vezi sa OKU-om

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozdravila je odluku Vlade kojom je jednoglasno dala saglasnost na tekst novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), prethodno usaglašenog na nivou socijalnih partnera.

“Istovremeno, USSCG izražava zahvalnost ostalim socijalnim partnerima što su i pored brojnih pritisaka sa kojima smo bili suočeni istrajali u namjeri da usaglašeni tekst bude konačno i potpisan”, navodi se u saopštenju USSCG.

Na taj način su, kako se dodaje, socijalni partneri i Vlada pokazali odgovornost i odlučnost u namjeri da zaključivanjem novog OKU-a naprave prvi, ali odlučujući, korak ka stvaranju uslova za dostojanstveni rad svih zaposlenih u Crnoj Gori, a posebno onih koji ne uživaju zaštitu kroz granske i kolektivne ugovore kod poslodavca.

Ministar rada i socijalnog staranja zakazao je potpisivanje novog OKU-a u ponedeljak u 13 sati.

“Ovim smo svi zajedno napravili korak od sedam milja ka ispunjenju uslova definisanih Poglavljem 19 – socijalna politika i zapošljavanje. Uz adekvatan nadzor nad implementacijom zakonskog okvira koji reguliše radne odnose, te obezbjeđivanjem neselektivnog i efikasnog nadzora nad njegovim poštovanjem, doprinijećemo što skorijem zatvaranju naprijed pomenutog poglavlja pregovora sa Evropskom unijom u čije punopravno članstvo svi težimo”, rekli su iz Unije.

Iz USSCG su naveli da, i pored činjenice da je taj proces trebalo da bude okončan mnogo ranije, uzimajući u obzir sve okolnosti pod kojima se odvijao, vjeruju da je, ipak, u pravom trenutku postignut kompromis o jednom od najznačajnijih akata za svijet rada.

“Vjerujemo da njegova adekvatna primjena u praksi, uz ostvarenje i drugih neophodnih pretpostavki, može značajno uticati na smanjenje odliva radne snage iz Crne Gore koji trend je sve prisutniji i kao takav bi trebalo da bude zabrinjavajući i opominjujući za sve društvene aktere”, rekli su iz USSCG.

Oni su kazali da potpisivanje novog OKU-a znači vraćanje vjere u tripartitni socijalni dijalog u Crnoj Gori i ukazuje na značaj socijalnog dijaloga kao svojevrsnog alata za postizanje kompromisa koji je u interesu svijeta rada, svijeta kapitala i ukupnog društva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Novi poraz omladinaca u Vrnjačkoj Banji

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore poražena je večeras u Brnjačkoj Banji...