fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspješno završeni radovi u trafostanici Kličevo

Uspješno završeni radovi u trafostanici Kličevo

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) pustio je u pogon trafostancu Kličevo, nakon uspješno realizovanih radova na zamjeni deset kilovoltnog (kV) postrojenja u tom objektu.

Iz CEDIS-a je saopšteno da je u projekat uloženo 1,45 miliona EUR, čime je omogućeno direktno poboljšanje stabilnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom za oko osam hiljada korisnika na području starog dijela Nikšića i u naseljima Kličevo, Straševina, Vrtac i Kočani.

Rekonstrukcija je podrazumijevala ugradnju visokoklavlitetne, vazduhom izolovane, desetkilovoltne opreme.

“Prethodno postrojenje izgrađeno je prije četiri decenije, zbog čega je ovaj projekat od izuzetne važnosti za kvalitet napajanja značajnog dijela nikšićkog konzuma, a predstavlja i nezaobilazan infrastrukturni preduslov za širenje mreže i priključenje novih korisnika”, kazali su iz Sektora za razvoj, pristup mreži i ICT.

Realizacijom tog projekta, kako su objasnili, omogućeno je korišćenje pune snage transformatora 110/10 kV, koji sa prinudnim hlađenjem imaju naznačenu snagu 31,5 MVA.

Iz CEDIS-a su saopštil da je Opština Nikšić u fokusu investicionih aktivnosti te kompanije.

“Tokom prethodne dvije godine samo kroz projekat revitalizacije srednjenaposnke i niskonaponske mreže u poboljšanje kvaliteta napajanja sela na području nikšićke opštine uloženo je oko 3,3 miliona EUR”, dodaje se u saopštenju.

Od započetih projekata najznačajniji je izgradnja trafostanice 35/10 kV Duklo, čija je vrijednost oko dva miliona EUR, dok je početak radova planiran za sredinu naredne godine.

Iz Sektora za razvoj, pristup mreži i ICT su najavili da će tokom naredne godine biće započete i aktivnosti na izgradnji još četiri trafostanice 35/10 kV i to Grbalj 2 i Bigova u Kotoru, Tri Krsta u Tivtu i Volođa u Pljevljima.

“Od započetih projekata takođe tokom naredne godine očekujemo i završetak rekonstrukcije trafostanice 35/10kV Centar u Podgorici, koja obezbjeđuje napajanje velikog broja korisnika u urbanom jezgru Glavnog grada”, navodi se u saopštenju.

CEDIS je, prema riječima njegovih predstavnika, tokom ove godine uspješno finalizirao radove vrijedne oko 15 miliona EUR.

Najviše novca, oko deset miliona EUR, uloženo je u revitalizaciju seoske mreže.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije