fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUskladiće računovodstvo sa međunarodnim standardima

Uskladiće računovodstvo sa međunarodnim standardima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o računovodstvu u javnom sektoru, koji ima za cilj upodobljavanje računovodstva javnog sektora sa međunarodnim računovodstvenim standardima, omogućavanje fiskalnog statističkog izvještavanja i upravljanje javnim sektorom.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović, kazao je da je poseban fokus zakona usmjeren na pružanje svih potrebnih informacija za efikasno upravljanje obavezama i imovinom države, vodeći računa o potrebama za edukacijom zaposlenih koji će biti glavni nosioci računovodstvene reforme.

„Razlozi za donošenje ovog zakona su u postojanju sistematizovane pravne osnove za vođenje obračunskog računovodstva, izvještavanju o finansijskoj poziciji javnog sektora, uvođenju zvanja računovođe javnog sektora i unutrašnjoj potrebi za potpunim i boljim informacijama“, naveo je Darmanović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Razlozi za donošenje zakona su i u efikasnosti i efektivnosti javne potrošnje, kao i usklađivanju budžetske klasifikacije sa međunarodnim računovodstvenim standardima.

„Zakon daje definicije svih pojmova koji se koriste kroz zakon, pojmove računovodstvenih poslova, poslovnih knjiga, njihov način vođenja, kao i način pripreme finansijskih izvještaja“, kazao je Darmanović.

Zakon, kako je dodao, nalaže da se poslovne knjige i finansijski izvještaji vode u skladu sa posebnom metodologijom koju će donijeti Ministarstvo finansija u formi podzakonskih akata.

„Kao odgovornog za obavljanje računovodstvenih poslova zakon prepoznaje rukovodioce subjekta javnog sektora, koji potpisuje finansijske izvještaje i odgovoran je za njihovo blagovremeno dostavljanje“, precizirao je Darmanović.

Poseban akcenat u zakonu stavljen je na, kako je naveo, obavezu popisa imovine koja se obavlja u skladu sa zakonom kojim se uređuje državna imovina. Imovina i obaveze iskazuju se po obračunsko računovodstvenom principu, a zakon prepoznaje i vanbilansnu evidenciju imovine i obaveza.

„Subjekti javnog sektora su dužni da u poslovnim knjigama vode državnu imovinu koju koriste, kao i da iskazuju u finansijskim izvještajima“, saopštio je Darmanović.

Prema njegovim riječima, u slučaju prodaje državne imovine subjekti javnog sektora su dužni da prilikom utvrđivanja početne cijene primjenjuju odredbe zakona o računovodstvu u dijelu kojim se propisuje objektivno procjena vrijednosti.

„Prvi put se uvodi pojam registar javnog sektora koji predstavlja popis subjekata javnog sektora, koji će u velikom dijelu olakšati primjenu zakona. Zakon predviđa i postojanje centralnog registra, koje će se voditi u Ministarstvu finanasija“, dodao je Darmanović.

Zakon predviđa i, kako je kazao, uvođenje i zvanje računovođe u javnom sektoru koji mora imati sertifikat za obavljanje poslova.

„Zakon propisuje novčane kazne za nepoštovanje navedenih odredbi, a prelazne odredbe zakona nalažu da će se podzakonski akti donijeti u roku od godinu od usvajanja“, rekao je Darmanović.

Zakon će početi da se primjenjuje 2022. godine, a prvi izvještaj koji će biti sastavljen u skladu sa tim zakonom biće izrađen 2023. godine.

Najčitanije