fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsaglašavaju mjere za olakšavanje prevoza i trgovine osnovnim proizvodima

Usaglašavaju mjere za olakšavanje prevoza i trgovine osnovnim proizvodima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Koordinaciono tijelo Centralnoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA), kojeg čine CEFTA kontakt tačke i predstavnici Uprave carina, formirano je u cilju olakšavanja prevoza i trgovine osnovnim proizvodima, usljed pojave koronavirusa.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da su CEFTA strane usmjerene na usaglašavanje mjera za olakšavanje prevoza i trgovine osnovnim proizvodima.

“Aktivnosti se odnose na uspostavljanje takozvanih zelenih prioritetnih koridora na kojima se mora odobriti slobodan protok za neophodnu robu, razmjenu informacija o pošiljkama putem SEED-a (sistematska razmjena elektronskih podataka), kao i dostavljanje obavještenja o istima sanitarnim, fitosanitarnim i veterinarskim inspekcijama”, navodi se u saopštenju.

Takođe, napori se usmjeravaju na usaglašavanju sanitarnih mjera u pogledu tretmana vozača kamiona i ostalih učesnika u prevozu imajući u vidu različit pristup CEFTA strana po tom pitanju.

“Shodno navedenom, na sastanku CEFTA koordinacionog tijela su CEFTA strane usvojile Zajedničku listu prioritetnih roba koje treba tretirati kao prioritetne u odnosu na druge robe prilikom sprovođenja kontrola na granici”, dodaje se u saopštenju.

Lista sadrži tarifne oznake i naimenovanja robe iz oblasti hrane, hrane za životinje, ljekova, medicinskih sredstava i medicinske opreme.

U realizaciji prioritetnog režima prolaska preko graničnog prelaza za robe sa prioritetne liste, učestvuju svi organi koji primjenjuju zakon na granici, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i špedicije.

Navedena obaveza počela je da se realizuje od četvrtka.

Najčitanije