fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUPCG i CERM pozvali crnogorsku poslovnu zajednicu da pristupi inicijativi Otvoreni Balkan

UPCG i CERM pozvali crnogorsku poslovnu zajednicu da pristupi inicijativi Otvoreni Balkan

Skoplje, (MINA-BUSINESS) – Inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja priliku za razvoj i unapređenje trgovinskih odnosa i ekonomsko-socijalnog napretka građana Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ocijenili su predsjednici unija poslodavaca dvije države, Predrag Mitrović i Mile Boškov.

Tokom susreta upriličenog u okviru zvanične radne posjete predsjednika Unije poslodavaca CERM-u u Skoplju, Mitrović i Boškov uputili su poziv poslovnoj zajednici Crne Gore da se pridruže kolegama iz Sjeverne Makedonije i pristupe inicijativi Otvoreni Balkan.

Kako su kazali, ta inicijativa je dobro i korisno rješenje koje doprinosi intenziviranju i daljem jačanju postojećih ekonomskih veza privrednika i zemalja regiona i olakšava njihovo pozicioniranje u režimu buduće ekonomske saradnje unutar Evropske unije.

“Vlade država koje teže članstvu u EU moraju stvarati uslove da privrednici izgrade i osnaže svoje kapacitete, kako bi mogli da proizvode robe i usluge koje prolaze test međunarodnog tržišta”, navodi se u saopštenju.

S tog aspekta, na sastanku je navedeno da se kao jedna od važnih prednost Otvorenog Balkana prepoznaje i to što daje priliku poslodavcima zemalja regiona da testiraju, razvijaju i unapređuju svoje kapacitete, a time i da se pravovremeno pripremaju za promjene koje im donosi budući nastup na jedinstvenom tržištu EU.

“Savremene tržišne sisteme karakteriše otvorena privreda. Zato Otvoreni Balkan ne smije biti “priča” koja će se koristiti za bilo kakvo dnevno-političko zastrašivanje, već isključivo za postizanje dogovora o ukupnim procesima koji će doprinijeti regionalnoj saradnji i podstaći primjenu četiri slobode koje prelaze granice Evropske unije – slobodu pružanja usluga i slobodu kretanja robe, ljudi i kapitala”, rekli su iz UPCG.

Uz prenošenje iskustva CERM-a po pitanju projekta Otvoreni Balkan, učesnici sastanka u Skoplju su razmijenili informacije o stanju socijalnog dijaloga, aktuelnoj ekonomskoj klimi i uticaju covid-19 krize na poslovanje privrednika, te dogovorili konkretne aktivnosti koje će UPCG i CERM realizovati na polju međusobne saradnje i jačanja poslovnih veza privrednika Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Susret Mitrovića i Boškova je zaključen najavom da će UPCG i CERM i u narednom periodu pružati podršku razvoju ekonomskih odnosa dvije države i aktivno doprinositi uspješnom završetku procesa pristupanja Crne Gore i Sjeverne Makedonije u članstvo EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije