fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediti saradnju u oblasti ekonomije

Unaprijediti saradnju u oblasti ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Italija imaju zajednički zadatak da snaže tradicionalne i istorijski dobre odnose, a prostora za unapređenje ima, naročito u oblasti ekonomije i privrede, ocijenili su ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i novoimenovana italijanska ambasadorka, Andreina Marsela.

Marsela je kazala da je zainteresovana za resor i oblasti koje pokriva Ministarstvo kapitalnih investicija uz poseban osvrt na oblast energetike, imajući u vidu nestabilnost tržišta i neophodnost stabilizacije energetskih potencijala.

Kako je navela, iako su bilateralni odnosi dvije zemlje na jako dobrom nivou, nijesu maksimalno iskorišćeni potencijali i mogućnosti te u tom pravcu treba zajedno djelovati u narednom periodu i dodala da jasan pravni okvir ohrabruje strane investitore da se odluče za ulaganje svog kapitala.

Ibrahimović se, u tom kontekstu, saglasio sa stavom ambasadorke naglašavajući da je nakon perioda sagledavanja i analize stanja u resoru kapitalnih investicija, jedan od prioriteta usklađivanje i unapređivanje zakonske regulative kako bi na taj način stvorili povoljan poslovni i investicioni ambijent.

On je dodao da je završetak izgradnje prve dionice auto-puta pokazao koliko je važno da razvijamo krupne kapitalne projekte, koji mogu uticati na promjene društva i ekonomije jedne zemlje.

“Naše aktivnosti su sada usmjerene na nastavak realizacije ostalih dionica, za što imamo podršku evropske zajednice i međunarodnih finansijskih institucija i za što u ovom trenutku postoji interesovanje velikih evropskih i svjetskih kompanija”, rekao je Ibrahimović.

Osim projekata iz oblasti putne infrastrukture tokom susreta bilo je riječi i o modernizaciji željezničke infrastrukture, mogućnostima Luke Bar, ali i o energetskoj situaciji na gobalnom tržištu.

U tom dijelu, Ibrahimović se posebno osvrnuo na obnovljive izvore energije, nesporne potencijale koje Crna Gora ima kada je riječ o solarnoj, hidro energiji, ali i o vjetroelektranama.

“U svijetlu alarmantne situacije u svijetu sa energentima generalno, naš fokus mora biti usmjeren na podsticanje projekata i iskorišćavanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, stvarajući stabilan nacionalni energetski sektor”, kazao je Ibrahimović.

Osim o ekonomskim temama, sagovornici su danas razmijenili mišljenja o aktuelnim i veoma dinamičnim političkim procesima u obje zemlje, ali i društevim i političkim promjenama u regionu i Evropi.

Marsela je još jednom istakla podršku Italije na evropskom putu Crne Gore, ukazujući na neophodnost stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Ibrahimović se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju nam Italija pruža, dodajući da fokus predstavnika vlasti i administracije u narednom periodu mora biti na ispunjavanju neophodnih koraka na našem evropskom putu i da promjena na tom kursu ne smije biti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije