fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkidanjem doprinosa krši se Ustav

Ukidanjem doprinosa krši se Ustav

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona kojim se ukidaju doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje, čime će nestati jedan od tri oblika obaveznog socijalnog osiguranja zaposlenih nije u skladu sa Ustavom, saopštio je nekadašnji predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović.

”Ustav Crne Gore, članom 67 stav 1 precizno propisuje da je socijalno osiguranje zaposlenih obavezno. Pošto je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, donesenim još 2007. godine, prije novog Ustava propisano da su vidovi obaveznog socijalnog osiguranja doprinosi za obavezno osiguranje PIO, zdravstveni i osiguranje od nezaposlenosti, ulazi se u opasan diskrecioni zahvat kojim se direktno narušava ustavna norma”, rekao je Damjanović Vijestima.

U skupštinskoj proceduri se nalazi Predlog izmjena i dopuna zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim Vlada planira da u okviru nove poreske reforme ukine doprinose za zdravstveno osiguranje od 1. januara naredne godine. To je jedna od mjera projekta Evropa sad.

Plan je da država preuzme finansiranje ovih doprinosa koje su do sada plaćali poslodavci i zaposleni.

Damjanović je kazao da nije problem ideja da se smanje stope jednog od tri vida obaveznog osiguranja, a moguće i sva tri, već je problem što se jednostranim ukidanjem zdravstvenog osiguranja (a sjutra od ove iste ili neke druge vlade, ukidanjem i doprinosa za PIO ili nezaposlenosti) ostavlja na volji Vladi da li će, kada, kako, i u kom iznosu, umjesto obaveznog doprinosa transferisati iz budžeta odgovarajuća, možda manja ili veća sredstva.

”Šta ako Vlada predloži sjutra ili za budžet za 2023. godinu da uopšte ne prebaci Fondu za zdravstvo novac, koji inače, ovakvim rješenjem gubi svoj smisao postojanja. Koja je, ako se ovakvo rješenje usvoji, ustavna i zakonska garancija da će se umjesto ustavno obavezujućeg socijalnog osiguranja, danas za zdravstvo, sjutra za PIO sredstva doznačavati iz budžeta”, naveo je Damjanović.

Ne ulazeći u motive takvog pogrešnog rješenja koje nije u skladu sa Ustavom, a razumijevajući potrebu da se smanje stope doprinosa, kako bi se rasteretila privreda i smanjila siva zona u zapošljavanju, jedino moguće rješenje koje bi sačuvalo obaveznost socijalnog osiguranja, a između ostalog i zdravstvenog osiguranja, jeste da se, kako je kazao, izmijeni postojeći predlog i da se u postojećem zakonu izmijeni stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje i to na nula odsto.

Damjanović je objasnio da na taj način i dalje stoji obaveza postojanja obaveznog zdravstvenog i svih ostalih socijalnih osiguranja, a državni budžet preuzima ustavnu i zakonsku obavezu da obezbijedi neophodni novac koji će nedostajati smanjivanjem stope osiguranja u konkretnom slučaju na nulu.

”Mimo ovog, nema garancija koje je Ustav jasno propisao da će sjutra i ubuduće biti sačuvan ovaj najvažniji institut socijalne države, odnosno da se na mala vrata obavezno osiguranje prosto neće zamijeniti takozvanim dobrovoljnim osiguranjem, prvo za zdravstvo, a brzo zatim i za penzijsko-invalidsko osiguranje”, zaključio je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije