fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUkida se putarina na putu Meljine-Petijevići

Ukida se putarina na putu Meljine-Petijevići

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, potpisao je danas sa Opštinom Herceg Novi i investitorom Univerzal Monte, raskid Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići.

Spajić je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, kazao da je to nevjerovatan uspjeh Vlade.

“Potpisani raskid sporazuma je od nemjerljivog značaja za građane Herceg Novog, ali i crnogorski turizam, imajući u vidu da su turisti iz Bosne i Hercegovine, prije izbijanja pandemije, ostvarivali preko milion noćenja u Crnoj Gori. Vlada je danas još jednom dokazala da je čvrsto opredijeljena za rješavanje problema koji, godinama unazad, štete crnogorskoj privredi i građanima“, rekao je Spajić.

Vlada je u aprilu prihvatila inicijativu Opštine Herceg Novi za ukidanje naplate putarine na dionici puta Meljine-Petijevići i počela pregovore sa koncesionarom Univerzal Monte. U rekordnom roku, od nepunih mjesec, postignut je dogovor sa koncesionarom i danas je potpisan sporazum koji omogućava trajno uklanjanje naplatne rampe.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, kazao je da to veliki dan za sve građane Herceg Novog i Crne Gore.

“Drago nam je što je ova Vlada prepoznala problem i odlučila da ga riješi, jer su sva naša obraćanja prethodnim vladama ostala bez rezultata. Ovo je bio jedini magistralni put u regionu na kom se naplaćivala putarina“, naveo je Katić.

Sporazumom o raskidu predviđeno je da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja investitoru isplati naknadu u iznosu od četiri miliona EUR najkasnije do kraja januara naredne godine, dok će naplata putarine biti ukinuta već tokom naredne sedmice.

“Isti sporazum obavezuje investitora da o svom trošku završi započetu sanaciju dijela puta, najkasnije do avgusta. Takođe, predviđeno je i angažovanje revizorske kuće koja će potvrditi stanje kreditnih obaveza investitora, a koje iznosi 4,6 miliona EUR”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da prethodne vlade, uprkos brojnim inicijativama Opštine Herceg Novi, ali i građana, godinama unazad nijesu pokušavale da riješe to pitanje.

“Ova Vlada je raskidom sporazuma stala na stranu građana i riješila još jedan od mnogobrojnih zatečenih problema, koji su naslijeđeni od prethodne vlasti”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije