fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUgostitelji traže hitne mjere za opstanak

Ugostitelji traže hitne mjere za opstanak

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Vlasnici ugostiteljskih objekata i njihovi zaposleni u Nikšiću protestovali su ispred zgrade Opštine tražeći smanjenje ili ukidanje taksi i nameta, kako bi prebrodili tešku situaciju u kojoj posluju.

Protest je održan uoči zasijedanja sjednice lokalne Skupštine na kojoj će se odbornici izjasniti o predloženim mjerama podrške privredi i građanima u otežanoj situaciji prouzrokovanoj epidemijom koronavirusa.

U ime okupljenih, vlasnik lokala Propaganda, Ratko Janjić, kazao je da poslije šest mjeseci nijesu dobili nikakvu pomoć i tražio smanjenje ili ukidanje taksi i nameta koje su, kako je naveo, redovno plaćali prethodnih godina.

“Sada smo ograničeni radnim vremenom, kapacitetom svojih ugostiteljskih objekata i tražimo da nam se shodno tome izađe u susret. Pozivamo Opštinu i državu da pomogne noćnim klubovima i svadbenim salonima, jer je od 15. marta u tom dijelu ugostiteljstva ključ u bravi”, rekao je Janjić na protestu.

On je saopštio da su, iako su uputili zvaničan zahtjev za sastanak, na sajtu Opštine vidjeli da se obavještavaju sve organizacije koje žele učestvovati na sjednici i da je rok za prijavljivanje deset dana, ali da je lokalna uprava to obavještenje postavila samo prije pet dana.

Janjić je ukazao i na to da ugostitelji u Nikšiću plaćaju najskuplji zakup terasa u Crnoj Gori, koja je prvobitno iznosila 17 EUR, pa smanjena na 14 EUR po kvadratu.

“Nijesmo toliko velika turistička atrakcija, da smo odmah na pjeni od mora, ali zašto neko ne razmisli da li je ono što je donio prethodnih godina bilo ispravno i da li time podstiče ulaganje u grad i razvoj dobre atmosfere za poslovanje”, ocijenio je Janjić.

U ime vlasnika noćnih klubova i svadbenih salona, Predrag Nikolić, podsjetio je da su ti objekti zatvoreni od marta i samo radili par sedmica i ukazao da je time neisplativo dalje bavljenje, ukoliko se tako nastavi.

”Plaćamo zakupnine, doprinose radnicima, ali pomoći nema sem tih sitnih subvencija. Zahtijevamo da pošalju bilo kakav vid pomoći, subvencije za zakupnine, da nam omoguće neke kredite da bi opstali, jer ako se ovo nastavi još pola godine svi objekti tog tipa moraju biti zatvoreni”, rekao je Nikolić.

On je tražio i dobijanje beskamatnih kredita sa većim grejs periodom za preživljavanje, jer su u ogromnim dugovima.

”U drugačijoj smo malo poziciji, jer ne koristimo terase koje koriste objekti koji rade preko dana, a ovo što tražim je za sve ugostitelje u Crnoj Gori, pošto je situacija svuda ista”, rekao je Nikolić.

Vlasnik tri svadbena salona u Nikšiću, Kićun Bijelić, kazao je da su mu gubici oko 250 hiljada EUR, a zapošljava oko 40 stalnih radnika i od 20 do 30 honoraraca vikendom.

”Ništa mi više ne ugrožavamo situaciju, od ostalih koji se bave drugim djelatnostima, a bitan nam je odgovor kada početi, sa koliko kapaciteta, pod kojim uslovima. Da bih sačuvao radnike moraću prodavati nekretnine koje sam sa porodicom godinama sticao”, rekao je Bijelić.

On je naveo da sve račune moraju da plaćaju za komunalije, iako su im objekti zatvoreni.

Udruženje ugostitelja Nikšić ocijenilo je da je situacija za poslovanje i opstanak ugostiteljske privrede alarmantna, a da neodgovornost nadležnih u Opštini dovodi do povećanja broja nezaposlenih i ruba egzistencije jednog broja građana.

”Smatramo da je pronalaženje zajedničkih rješenja oko spašavanja malih i srednjih preduzeća u ovoj grani privrede od vitalnog značaja za sami grad”, ukazali su ugostitelji.

Udruženje zahtijeva da se za naredni period ukine godišnja naknada za korišćenje prilaza komercijalnim putevima, jer smatraju da su putevi na teritoriji Opštine Nikšić opšte javno dobro i za građane i za privredu, kao i da se za narednu godinu ukinu lokalne komunalne takse za zakup terasa.

Ugostitelji zahtijevaju i da im se omogući normalno radno vrijeme kako bi imali slobodu preduzetništva Ustavom zagarantovanu, da ih oslobode članarine Turističkoj organizaciji Nikšića, čije djelovanje smatraju nesvrsishodnim, kao i da se hitno pronađe rješenje za firme i zaposlene koji posluju kao noćni klubovi i svadbeni saloni koji od 15. marta ne obavljaju svoje djelatnosti.

Kako su kazali, posrnulo ugostiteljstvo i sa njim uvezane grane privrede ne mogu dovesti do revitalizacije opštinskog budžeta.

Ugostitelji iz Nikšića, u kome posluje oko 200 objekat te vrste djelatnosti, protestovali su ispred zgrade Opštine i 28. septembra, kada su poručili da podržavaju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), ali da je odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata u tom gradu donijeta jednostrano.

Vršilac dužnosti predsjednika Opštine Nikšić, Dragan Perović, rekao je da će se zahtjevi ugostitelja razmatrati prilikom pravljenja budžeta za narednu godinu.

„Očekujem da će budući predsjednik Opštine i lokalna uprava rješavati te zahtjeve zavisno od finansijskih mogućnosti“, kazao je Perović.

On je ocijenio opravdanim zahtjeve ugostitelja u cijeloj Crnoj Gori, jer je riječ o teškom vremenu za poslovanje zbog epidemije koronavirusa.

Perović je najavio da će sa vlasnicima ugostiteljskih objekata razgovarati nakon dobijanja potvrde njegovog današnjeg izbora na sjednici Skupštine za vršioca dužnosti predsjednika Opštine Nikšić.

Najčitanije

Perčobić preuzeo dužnost u ZZZ-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Novoizabranom vršiocu dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Davidu Perčobiću, dužnost...