fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUbrano 155 tona grožđa

Ubrano 155 tona grožđa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Berba grožđa na oglednom imanju Biotehničkog fakulteta u Lješkoplju uspješno je završena, a ukupno je ubrano 155 tona.

Iz Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) su saopštili da su relativno povoljni agroekološki uslovi i pravovremeno sprovedene sve agrotehničke mjere rezultirali veoma dobrim ovogodišnjim rodom u vinogradima.

„Iako je dobar rod uticao na nešto sporije dozrijevanje grožđa, zbog čega je berba počela tek 14. septembra, zahvaljujući izuzetnom angažovanju svih koji su bili zaduženi za njenu organizaciju i realizaciju berba je uspješno privedena kraju i ukupno je ubrano 155 tona grožđa. Za proizvodnju našeg dobro poznatog vina probrano je grožđe najboljeg kvaliteta i odliveno oko 15 hiljada litara mladog vina“, navodi se u saopštenju.

Dio grožđa je, kako su dodali, plasiran na tržište u svježem stanju, a ostatak je pripremljen i u procesu je fermentacije za proizvodnju čuvene “Institutove” lozove rakije.

„Pečenje rakije počinje za desetak dana i trajaće oko 20 dana, čime će se ova proizvodna godina u pogledu primarne proizvodnje zaokružiti. S druge strane radovi u vinopodrumu, kroz aktivnosti na održavanju vina, punjenju i pakovanju rakije i vina, realizuju se u kontinuitetu, tokom cijele godine“, navodi se u saopštenju.

Iz Biotehničkog fakulteta su kazali da su ogledno imanje u Lješkoplju u subotu posjetili rektor UCG-a Danilo Nikolić i predsjednik Upravnog odbora Duško Bjelica. Oni su zajedno sa profesorima sa drugih fakulteta i profesorima, studentima i ostalim zaposlenima sa Biotehničkog fakulteta učestvovali u završnoj berbi grožđa.

Gosti su imali priliku da degustiraju mlado, tek otočeno vino koje je i ove, kao i prethodnih godina, izuzetno dobrog kvaliteta, a bili su u prilici da probaju i neka arhivska vina.

„Ovo je, takođe, bila dobra prilika da se detaljnije razmotre ideje i već pokrenute inicijative od menadžmenta Univerziteta i Fakulteta o rekonstrukciji i neophodnoj adaptaciji vinopodruma i drugih sadržaja na oglednom imanju Lješkopolje, a sve u cilju njegove bolje promocije i valorizacije“, dodaje se u saopštenju.

Kako su podsjetili, ogledno imanje u Lješkopolju uspostavljeno je još sredinom pedesetih godina prošlog vijeka kao sastavni dio tadašnjeg Zavoda za poljoprivredna istraživanja Titograd, potom Poljoprivrednog instituta, pa od 1997. godine Biotehničkog instituta, a danas Biotehničkog fakulteta.

Na tom imanju stasavale su generacije istaknutih naučnika i stručnjaka – vinogradara, voćara i vinara.

„Dugogodišnja sortna istraživanja koja su se u kontinuitetu sprovodila na ovom imanju, rezultirala su priznavanjem preko 30 novih sorti vinove loze. Osim toga, na ovom imanju se nalazi jedan od najvećih kolekcionih zasada vinove loze na Balkanu, sa 442 sorte vinove loze“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije