fbpx
18 C
Podgorica
September 26, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessU ponedjeljak panel o podršci IT sektoru

U ponedjeljak panel o podršci IT sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG) i Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) organizovaće u ponedjeljak panel sa ciljem da eminentni gosti, koji su učestvovali u pripremi trećeg paketa mjera, objasne privrednoj javnosti kojim programima Vlada planira da pomogne i ubrza razvoj IT sektora.

“Čini se da smo domenu digitalne transformacije napredovali sporije od potrebne dinamike i to u vrijeme kada je ona postala uslov razvoja i napretka svakog društva”, navodi se u saopštenju PKCG.

Digitalna transformacija, kako su kazali, nije privilegija samo velikih i bogatih, već i velika šansa malih zemalja.

“Ona ne može pomoći da prevaziđemo ekonomski i društveni jaz, ali njena primjena može da ubrza njegovo smanjenje”, rekli su iz PKCG.

Kako su saopštili, spoznaja kapaciteta digitalnog, koju je nametnula pandemija, otvorila je mogućnost da se u budućnosti brže digitalno transformiše društvo.

“Godinama unazad smo o digitalnoj transformaciji više pričali nego što smo je živjeli. Stvarali smo digitalnu infrastrukturu, ali je nijesmo koristili u punom kapacitetu. Razvijali smo servise koje su uglavnom koristii samo oni koji jasno vide digitalnu budućnost. Da li je trebalo da nam se desi korona, da nam se desi pandemija, pa da shvatimo da je naš najbolji i najbrži razvojni put i put u budućnost – digitalna Crna Gora”, rekli su iz PKCG.

Vlada je, u okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, nedvosmisleno prepoznala i pozicionirala potrebu razvoja IT sektora.

Poštujući epidemiološku situaciju i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), prisustvo panelu biće omogućeno on lajn, putem platforme Zoom.

Moderator na panelu biće predsjednik Odbora za digitalnu transformaciju AMM-a i član Odbora udruženja ICT-a PKCG, Vladan Tabaš.

Panelisti će biti ministarka nauke Sanja Damjanović, generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke, Branka Žižić, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić i direktor Naučno-tehnološkog parka Velibor Bošković.

Najčitanije