fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU pandemiji važna fokusiranost na dobrobit zaposlenih

U pandemiji važna fokusiranost na dobrobit zaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stvaranje jake kulture fokusirane na dobrobit zaposlenih i građenje timskog duha postalo je važnije nego ikada, u situaciji kada je pandemija koronavirusa nametnula velike ekonomske izazove za firme i za njihove radnike, ocijenila je doktorica psihologije Jelena Goranović.

Ona je na seminaru pod nazivom Suzbijanje stresa na radnom mjestu u tri koraka, koji je Privredna komora (PKCG) organizovala u saradnji sa međunarodnom bonitetnom kućom Coface, predstavila kako stres utiče na psiho-fizičko zdravlje i efikasnost na radnom mjestu, na koji način prepoznati faktore koji ga izazivaju i kako održavati visok nivo motivacije, fokusiranosti i produktivnosti zaposlenih.

Goranović je, kako je saopšteno iz PKCG, navela da u Crnoj Gori 40 hiljada zaposlenih radi kancelarijske poslove, prema evidenciji Svjetske zdravstvene organizacije i da su oni izloženi najvećem riziku od profesionalnih oboljenja.

U trgovinama i ugostiteljstvu uglavnom rade žene, njih 50 hiljada, i imaju najvišu stopu stresa koji dovodi do fizičkih oboljenja.

„S obzirom na to da će svaki građanin imati pravo na zdravstvenu njegu i pomoć, moguće i poštedu od posla zbog ovog stanja, treba očekivati veliki broj zahtjeva za bolovanje po tom osnovu“, kazala je Goranović koja dugi niz godina radi kao konsultant u oblasti kontrolisanja stresa i pospješenja dobrobiti zaposlenih u Velikoj Britaniji.

Iz PKCG je saopšteno da se na seminaru diskutovalo se o različitim uzrocima stresa, a prezentovani su praktični načini i strategije uvećanja motivacije, te produktivnosti zaposlenih.

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović, saopštila je da je seminar prvenstveno namijenjen preduzećima nosiocima Excellent SME sertifikata, ali i svim zainteresovanim koji bi to uskoro mogli postati.

Ona je podsjetila da se Excellent SME sertifikatom ističu odlična mala i srednja preduzeća, odnosno promoviše izvrsnost preduzeća, povećava transparentnost funkcionisanja tržišta, omogućava bolja vidljivost kompanija sa dobrom poslovnom praksom i sigurnije poslovanje.

Ovim sertifikatom se dokazuje kredibilnost njihovih nosilaca.

Filipović je dodala da izdavanje Excellent sertifikata PKCG realizuje u saradnji sa Cofaceom od novembra 2015. godine, od kada je dodijeljeno više od 1,3 hiljade sertifikata.

Radi se o regionalnom projektu koji se realizuje u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj, odnosno njihovim uspješnim malim i srednjim preduzećima.

„Stranke i poslovni partneri vlasnika sertifikata Excellent SME, koji izdaje PKCG, dobijaju veću bezbjednost poslovanja, veće povjerenje, lakše i brže poslovno odlučivanje sa manje rizika, a vlasnik jasno označen dobar bonitet preduzeća i višu kredibilnost u očima stranki i poslovnih partnera“, rekla je Filipović.

Ona je saopštila je da je za seminar bilo iskazano veliko interesovanje, što potvrđuje aktuelnost teme i potreba učesnika da se u aktuelnom poslovanju usavršavaju, kako bi se sačuvali od uticaja stresa na psiho-fizičko zdravlje, kvalitet rada i ostalih životnih aspekata.

Direktor Coface-a za Srbiju i Crnu Goru i regionalni direktor projekta Excellent SME, Đorđe Živanović, kazao je da je ponosan na pet godina veoma uspješne saradnje sa PKCG u realizaciji projekta Excellent SME.

„Važnost Excellent sertifikata nikada nije bila značajnija i benefite će kompanije nosioci naročito osjetiti u godinama pred nama. Nosioci Excellent SME su uglavnom jake porodične firme koje su izuzetno fleksibilne i mogu da posluju i u najtežim uslovima“, rekao je Živanović.

Govoreći o pandemiji, on je naveo da su saobraćaj i turizam naročito pogođeni krizom, dok su ICT, farmaceutska industrija i agrar napredovali.

On smatra da su države adekvatno odgovorile izazovima krize, donijevši mjere koje su dale rezultate.

„Tema ovog seminara, u ovom izazovnom vremenu, aktuelnija je više nego ikad“, zaključio je Živanović.

Seminar je pratilo 99 predstavnika kompanija, uz poštovanje mjera NKT, od čega 66 online.

Najčitanije

suncano, vremenska prognoza

U Crnoj Gori sjutra sunčano

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjura će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura...