fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Montecargu zadovoljni poslovanjem u prošloj godini

U Montecargu zadovoljni poslovanjem u prošloj godini

Podgoroca, (MINA-BUSINESS) – Montecargo bi prošlu godinu trebalo da završi u plusu, saopšteno je Pobjedi iz te željezničke kompanije.

Podgoričkom listu nijesu kazali preliminarne podatke o poslovnim rezultatima, ali su naveli da su u prvih devet mjeseci prošle godine bili u plusu 400 hiljada EUR.

Prema podacima Montecarga, u prva tri kvartala prevezli su milion tona robe, što je 69 odsto više u odnosu na isti period 2021.

Iz menadžmenta su istakli da su prihodi od prevoza robe u prvih devet mjeseci 70 odsto veći nego u uporednom periodu 2021.

“Obim prevoza je u četvrtom kvartalu u padu zbog radova na pruzi u Srbiji, pa sumnjamo da će dobit biti u skladu sa planom, mada očekujemo pozitivan rezultat. Smatramo to velikim uspjehom, jer smo se sa akumuliranim dugovima iz prethodnog perioda uspješno izborili na tržištu i ostvarili pozitivan rezultat”, kazali su iz Montecarga.

Tvrde da je to i posljedica toga što se lani generalno radilo na unapređenju djelovanja na tržištu “koje je sve zahtjevnije”.

Iz kompanije su naveli da su kontinuirano pratili tržište, prihvatali i prilagođavali se novim zahtjevima i uslovima, uspostavili odgovorniji način organizacije posla i podizali kapacitet vozova investicionim ulaganjima.

“Investiciona ulaganja su podigla mobilnost voznog parka sa 58 na 90 odsto. Ulaganja u vozna sredstva iznosila su 3,85 miliona EUR i to sve iz poslovnih sredstava, bez kreditnog zaduživanja ili pomoći države”, kazali su iz Montecarga i dodali da su remontovali 93 vagona i dvije elektro-lokomotive, dok remont treba biti završen u martu ove godine.

Montecargo je raspisao još dva tendera za opravku još dvije lokomotive.

“Izazovi sa kojima smo se susretali u prethodnom periodu su da iz poslovnih sredstava vršimo sve investicione opravke voznih sredstava koja se mjere milionskim vrijednostima, a da uz to nijedna obaveza prema zaposlenim nije izostala ili kasnila”, poručili su predstavnici Montecarga.

Oni su naveli da su naslijeđeni poreski dug uspješno otplaćivali putem reprograma.

“Nakon dužeg perioda smo jedina željeznička kompanija na bijeloj listi Poreske uprave”, naglasili su iz Montecarga.

Dodali su da su im najznačajniji korisnici usluga Uniprom metali, za koje prevoze boksit i Srbija kargo, sa kojima prevoze ugalj i vještačko đubrivo.

Za Trans Cargo Logistic iz Beograda prevoze bakarni koncentrat, lužinu, rudu gvožđa za potrebe Zi JIN iz Bora i Majdanpeka i HBIS GROUP iz Smedereva, te Transfera za koje prevoze djetelinu i GEFCO za koje prevoze kontejnere.

“Svi ugovori sa tim partnerima su potpisani i za poslovnu ovu godinu. Za 11 mjeseci prošle godine prevezli smo 560 hiljada tona boksita, 400 hiljada tona bakarnog koncentrata, 70 hiljada tona rude gvožđa, tako da do kraja godine prognoziramo da ćemo prevesti ukupno 1,35 miliona tona robe”, kazali su iz Montecarga.

U Montecargu prognoziraju da će ove godine doći do uvećanja obima prevoza 23 odsto.

“Bitno je napomenuti da sva predviđanja u uslovima globalne krize mogu biti izložena velikim negativnim oscilacijama, zbog čega ćemo sa većom pažnjom pratiti i u realnim okolnostima preduzimati adekvatne mjere”, poručili su iz kompanije.

Kompanija ima 322 zaposlena, od čega 295 na neodređeno, 14 na određeno i 13 pripravnika.

“U prošloj godini je došlo do povećanja broja zaposlenih u skladu sa potrebama organizacije prevoza i povećanog obima prevoza. Povećanje se najviše odnosi na izvršno osoblje koje direktno radi na organizaciji i pripremi vozova u stanicama, čiji rad je u turnusu (24 sata) i u skladu sa zakonskom obavezom”, rekli su iz Montecarga, ne precizirajući za koliko je povećan broj radnika.

Iz Montecarga nijesu precizirali ni kolika je prosječna plata, niti kakva će im biti kadrovska politika u ovoj godini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije