fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU fokusu mladi poljoprivrednici

U fokusu mladi poljoprivrednici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agrobudžet od ove godine uvodi novinu – direktna plaćanja mladim poljoprivrednicima do 100 hiljada EUR, odnosno 70 EUR po hektaru, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković.

Osim toga, za specifične mjere podrške mladim poljoprivrednicima, godišnje je budžetirano 250 hiljada EUR.

“Mladi poljoprivrednici početnici dobijaju bespovratnih deset hiljada EUR za početak bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, a postojeći mladi farmeri bespovratnih sedam hiljada EUR za unapređenje svojih farmi”, kazao je Joković u intervjuu Pobjedi.

On je naveo da je kroz IPARD program za poljoprivrednike do 40 godina podrška za svaku mjeru povećana deset odsto, a mladi poljoprivrednici za mjere podrške dobijaju i bodove prednosti.

Takođe, kroz IFAD projekat im se dodjeljuje prilikom rangiranja dodatnih deset bodova.

“Osim toga, u saradnji sa Ministarstvom turizma, sprovodimo konkurs za najboljeg mladog poljoprivrednika, gdje se dodjeluje nagrada od tri hiljade EUR”, dodao je Joković.

On je naveo da se u Registru poljoprivrednih gazdinstva vodi 20,38 hiljada gazdinstava, a da su poljoprivrednici do 40 godina starosti vlasnici 2,76 hiljada gazdinstava.

Ministarstvo će, kako je najavio, i u narednom periodu aktivno stvarati preduslove kako bi naši poljoprivredni proizvođači stvarali dodatu vrijednost u poljoprivrednom lancu, koristeći resurse i mogućnosti koji će biti dostupni kako kroz agrobudžet, tako i EU fondove.

Na pitanje kako Ministarstvo podržava izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda, Joković je odgovorio da je broj proizvođača koji su dobili EU izvozni broj rastao tokom prethodnog perioda.

“Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za bezbjednost hrane stvorili su sve preduslove da i preduzetnici iz sektora mljekarstva dobiju EU izvozni broj i otvore novo veliko tržište za svoje proizvode. Pristupanjem Svjetskoj trgovinskoj organizaciji Crna Gora se obavezala da neće uvoditi subvencije za izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda. S druge strane, kroz niz mjera direktne podrške i investicionih programa Ministarstvo podstiče poljoprivredne proizvođače da proizvode konkurentne proizvode koji se mogu plasirati i u izvozu”, rekao je Joković.

Najbolji primjer je, kako je dodao, mesna industrija, čiji je sektor zabilježio izvoz od nekoliko desetina miliona EUR zahvaljujući investicijama koje su podržane od države.

Osim toga, ispregovarano je smanjenje carina za Tursku, kako bi se olakšao izvoz poljoprivrednih proizvoda i omogućio bolji pristup tržištu.

“Država podstiče formiranje asocijacija i organizacija izvoznika radi lakšeg plasmana proizvoda na inostranom tržištu. U stalnom kontaktu sa Privrednom komorom nastojimo da omogućimo proizvođačima i izvoznicima konekcije sa inostranim kupcima”, poručio je Joković.

Prema njegovim riječima, kraj prošle godine obilježio je pad cijena poljoprivrednih proizvoda na svjetskom tržištu, što znači da se očekuje pad cijena uvoznih proizvoda.

“Da bi domaći proizvođači bili konkurentni, neophodno je standardizovati kroz podršku domaćoj preradi, ali i uvećati ulaganje u tehnologiju i inovacije, kao i podršku za promociju domaćih proizvoda na međunarodnom tržištu. Takođe, država može raditi na razvoju novih trgovinskih sporazuma s drugim zemljama radi olakšavanja izvoza, te podržati obuku i edukaciju domaćih proizvođača i prerađivača kako bi se prilagodili promjenama na tržištu”, smatra Joković.

Joković je podsjetio i da je na njegovu incijativu na posljednjoj sjednici IPARD odbora za nadgledanje, usvojeno da Crna Gore sredstva iz IPARD II programa troši do kraja ove godine, čime se dobilo dodatno vrijeme za realizaciju investicija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije