fbpx
NaslovnicaGlavna vijestTuristički vaučeri nijesu državna pomoć

Turistički vaučeri nijesu državna pomoć

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je prije nekoliko dana rješenje kojim je utvrđeno da dodjela turističkih vaučera ne predstavlja državnu pomoć, piše Dan.

Radi se o turističkim vaučerima za prosvjetne i zdravstvene radnike i podršku izdavaocima privatnog smještaja, na način što bi pored prosvjetnih i zdravstvenih radnika, pravo na korišćenje turističkih vaučera imali i medicinski radnici u sistemu socijalne i dječje zaštite.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja je u prijavi državne pomoći preciziralo da se budžet za Programsku liniju 3.6. ne mijenja, već ostaje 5,5 miliona EUR, kako je i odobreno rješenjem Savjeta Agencije od 28. aprila ove godine”, piše između ostalog u rješenju AZK-a.

Kako je objašnjeno, članom 3 stav 2 zakona propisano je da je korisnik državne pomoći pojedinac ili preduzeće, privredno društvo ili udruženje privrednih društava, koji koriste državnu pomoć u obavljanju privredne djelatnosti.

“S obzirom na to da medicinski radnici u sistemu socijalne i dječje zaštite nijesu korisnici državne pomoći, u smislu odredbe člana 3 stav 2 zakona, jer ne koriste državnu pomoć u obavljanju privredne djelatnosti, Agencija je riješila kao u dispozitivu ovog rješenja”, piše u rješenju.

Na sajtu Ministarstva je prije mjesec objavljeno da su počele prijave za turističke vaučere.

“U opticaju je oko 25 hiljada jednokratnih turističkih vaučera namijenjenih za prosvjetne i zdravstvene radnike u vrijednosti do 200 EUR, a 415 vlasnika privatnog smještaja je steklo uslov da bude na listi sa koje prosvjetni i zdravstveni radnici mogu izabrati gdje žele da provedu svoj odmor”, rekli su iz Ministarstva.

Na pomenutoj platformi svi zdravstveni i prosvjetni radnici će nakon prijave moći da vide ponudu vlasnika privatnog smještaja, koji u zavisnosti od kategorije privatnog smještaja formiraju cijene, i odlučiti se šta je za njih najpovoljnije i najbolje.

“Vlasnik vaučera može da se odluči da ne iskoristi u potpunosti svoj vaučer, a može i da se odluči da produži svoj odmor i iznos iznad 200 EUR sam nadoknadi”, objasnili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije