fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTržišna inspekcija aktivno kontrolisala trgovce i apoteke

Tržišna inspekcija aktivno kontrolisala trgovce i apoteke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišna inspekcija je kontrolom 184 trgovinska objekta u kojima se prometuju prehrambeni proizvodi, kod njih 14 registrovala povećanje cijena namirnica kao što su brašno, mlijeko i jaja.

“Tržišna inspekcija je u periodu od 9. do 17. marta ukupno obavila 184 kontrole trgovinskih objekata u kojima se obavlja promet prehrambenih proizvoda”, navodi se u saopštenju.

U 170 slučaja nije došlo do promjene maloprodajne cijene namirnica kao što su brašno, mlijeko, jaja, šećer, so, pirinač, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, jestivo ulje, dječija hrana, dječije pelene, deterdžent za pranje veša i suđa i sapun, dok je u 14 trgovinskih objekata registrovano povećanje cijena tih proizvoda.

U pogledu formiranja i isticanja cijena kod kontrolisanih subjekata, inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti.

Takođe, u navedenom periodu Tržišna inspekcija obavila je nadzor kod 105 apoteka, od kojih je pet apoteka uvećalo cijene dezinfekcionih sredstava i to koncentrovanog alkohola 96 odsto, alkohola 70 odsto, kao i Asepsol spreja.

“I kod ovih subjekata tržišni inspektori nijesu utvrdili nepravilnost u pogledu formiranja i isticanja cijena, budući da je formiranje cijena na tržištu Crne Gore slobodno osim za lijekove koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdrastvenog osiguranja”, navodi se u saopštenju.

Građani u velikoj mjeri prijavljuju povećanje cijena, pa tržišni inspektori prioritetno obavljaju nadzor po tim prijavama i provjeravaju da li su cijene proizvoda formirane u skladu sa propisima.

Najčitanije