fbpx
0.8 C
Podgorica
February 6, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessTrgovina državljanstvom globalna industrija

Trgovina državljanstvom globalna industrija

London, (MINA-BUSINESS) – Trgovina državljanstvom danas je globalna industrija vrijedna 25 milijardi USD, piše BBC.

Osim što se dobija rođenjem i što se može izgubiti, danas se državljanstvo može i zaraditi i kupiti.

“Tradicionalna ideja o državljanstvu je zaostala. To je jedna od rijetkih stvari u svijetu koju i dalje povezujemo sa krvnim srodstvom ili mjestom rođenja”, smatra švajcarski advokat i član uprave Henley & Partnersa, jednog od najvećih svjetskih aktera na tom brzorastućem tržištu, Christian Kaelin.

On smatra da sistem nije pošten, jer ono gdje smo rođeni i ko nas je rodio nema veze s našim sposobnostima ili talentima nego čistom srećom, prenosi Blic.

“Zašto ne bi državljanstvo tretirali kao članstvo? Zašto bi bilo pogrešno primiti talentovane ljude koji će doprineti zemlji”, pitao je Kaelin.

Jedno od najvećih svetskih tržišta državljanstva je Hong Kong, što ne čudi kada se u obzir uzme broj kineskih stanovnika.

Sve više ima ih dva, a neki čak i po tri pasoša. Veliki deo Azije, Rusije i Bliskog istoka priželjkuje državljanstvo neke od evropskih zemalja kako bi se mogli slobodno kretati i poslovati u svim državama članicama Evropske unije (EU).

Stoga ne iznenađuje što je državljanstvo postalo kompetitivno svjetsko tržište, a za mnoge male ili ostrvske države, poput onih u Karibima, cijena njihovog pasoša iznosi otprilike 150 hiljada USD.

Crna Gora svoje državljanstvo naplaćuje 350 hiljada USD. Od toga je 250 hiljada EUR potrebno investirati u razvojni program zemlje, dok prijavnica za državljanstvo košta dodatnih 100 hiljada EUR.

Onaj ko, ipak, želi portugalijsko, špansko ili mađarsko državljanstvo, mora da kupi nekretninu ili državne obveznice, a to će ga stajati 350 hiljda EUR Portugaliji, odnosno oko 500 hiljada EUR u Španiji.

Oko 500 hiljada EUR potrebno je potrošiti i za bugarsko državljanstvo, dok malteško košta skoro million EUR.

Samo državljanstvo na Malti košta 650 hiljada EUR, ali je potrebno imati i nekretninu vrijednu najmanje 350 hiljada EUR i to punih pet godina.

Kipar kontinuirano mijenja cijene svog državljanstva. Samu prodaju pasoša ta zemlja je uvela 2012. godine, kada je bila na rubu bankrota, pa je državljanstvo po ubrzanom postupku dijelila za direktnu investiciju od deset miliona EUR.

Godinu kasnije ta ostrvska država našla se u velikom korupcionaškom skandalu, pa su joj banke uzele strain, pretežno ruski, novac.

S obzirom da je to za Kipar značilo još dublje finansijske probleme, Vlada je spustila cijenu kiparskog pasoša na tri miliona EUR vredno direktno ulaganje.

Kasnije je cijena dodatno pala pa je danas potrebno uložiti dva miliona EUR i na kiparskoj teritoriji posjedovati nekretninu od barem 500 hiljada EUR.

Sjedinjene Američke Države (SAD), svoje državljanstvo, kako navodi BBC, prodaje za poslovnu investiciju između 500 hiljada USD i milion USD, odnosno 455 hiljada i 910 hiljada EUR, i za stvaranje barem deset radnih mjesta.

Radna mjesta su uslov i za austrijski pasoš.

Najčitanije

Počelo 75. Prvenstvo Crne Gore u šahu

Podgorica, (MINA) - Partijama prvog kola večeras je u Podgorici počelo 75. Prvenstvo Crne...