fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrend rekordnih naplata prihoda nastavljen i u januaru

Trend rekordnih naplata prihoda nastavljen i u januaru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) naplatila je u januaru ove godine preko 117,16 miliona EUR, čime je ostvaren rast naplate prihoda od 6,84 odsto više u odnosu na isti period rekordne 2019, saopšteno je iz UPC.

Iz UPC su kazali da je trend rekordnih naplata budžetskih prihoda nastavljen i u januaru ove godine.

Kako su naveli, treći mjesec zaredom UPC obara rekorde u naplati prihoda.

„U januaru mjesecu ove godine naplaćeno je 117.164.127 EUR, čime je ostvaren rast naplate prihoda od 7,5 miliona EUR ili 6,84 odsto više u odnosu na isti period rekordne 2019, odnosno 15,57 miliona EUR ili 15,32 odsto više u odnosu na isti period prošle“, kaže se u saopštenju.

Iz UPC su podsjetili da je Vladinim ekonomskim programom Evropa sad država, modelom budžetskog zdravstvenog osiguranja, preuzela finansiranje zdravstvenog osiguranja cjelokupne populacije.

Kako su naveli, izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno zdravstveno osiguranje ukinut je trošak na teret zaposlenog i poslodavca, a obavezu plaćanja izvršava država.

„Tako je po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca u 2019, u januaru, naplaćeno 7,88 miliona EUR, a u tekućoj godini po tom osnovu država je uplatila 4,84 miliona EUR“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, i pored te činjenice, da je primjenjujući Beveridge model u plaćanju doprinosa za zdravstveno osiguranje manje uplaćeno u januaru mjesecu 3,04 miliona EUR, UPC treći mjesec zaredom nastavlja uspješnu naplatu budžetskih prihoda.

Iz UPC su zahvalili svim urednim poreskim obveznicima.

Oni su kazali da su, uvažavajući izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, od momenta primjene programa Evropa sad posvećeni pravovremenoj primjeni zakonskih propisa, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije, koja je prisutna i u oblasti neformalnog zapošljavanja.

Iz UPC su rekli da od momenta usvajanja programa Evropa sad kroz sve svoje poslovne procese učestvuju i doprinose uspješnosti u fazi implementacije programa.

„U prilog tome govori podatak da je od 203.022 zaposlena lica u Crnoj Gori prije primjene programa na pola vremena bilo prijavljeno 11.686 lica, dok je u januaru na pola radnog vremena prijavljeno 11.337 ili 5,58 odsto od ukupnog broja zaposlenih“, kaže se u saopštenju.

Iz UPC su rekli da se pozitivni efekti primjene i poštovanja propisa vladinog ekonomskog programa ogledaju i kroz urednost podnošenja Jedinstvene prijave za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika (JPR), koji je svojevrsni pokazatelj nivoa poreske kulture kod privrednih subjekata.

Kako su naveli, odlukom starješine organa u prethodna tri mjeseca isplaćeno je zaposlenima oko 15 hiljada EUR pomoći i naknada po osnovu prava iz radnog odnosa.

Iz UPC su rekli da je u decembru 1.081 zaposleni ostvario povećanje zarade, odnosno svima je isplaćena linearno varijabila za decembar.

„I pored toga što pomenute isplate utiču na povećanje troška po osnovu zarade, a koje nijesu evidentirane u ranijim godinama, UPC od početka mandata novog menadžmenta na rashodnoj strani evidentira uštedu u odnosu na isti period 2020/2021 u iznosu od 100 hiljada EUR, odnosno uštedu oko 120 hiljada EUR na isti period 2019/2020“, kaže se u saopštenju.

Najznačajnije uštede, kako su kazali iz UPC, ostvarene su po osnovu službenih putovanja, reprezentacije, tekućeg održavanja opreme i softvera i ostalih usluga.

„Aktuelni menadžment UPC nastavlja sa edukacijom poreskih obveznika i stvaranjem uslova za vraćanje povjerenja u instritucije sistema, a sve u cilju jačanja budžetskih prihoda“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Američki indeksi skočili su u petak nakon što je aprilski izvještaj...