fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTraže spajanje postupaka u vezi hotela Planinka

Traže spajanje postupaka u vezi hotela Planinka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zastupnik kompanije Primorje Hotels & Restaurants, Dejan Terzić, tražio je spajanje postupaka po tužbama stečajne uprave Ski centra Durmitor koji se, protiv te kompanije, vode pred Privrednim sudom zbog hotela Planinka na Žabljaku.

Zahtjev je podnijet sutkinji Senadi Hasanagić kod koje je predmet već pet godina, ali je postupak bio u prekidu do pravosnažnosti presude kojom je utvrđeno da je ugovor o prodaji i investiranju u hotel Planinka, između stečajne uprave i konzorcijuma HLT fond i Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Primorje Tivat, raskinut.

Kako piše Pobjeda, u tom postupku Ski-centar Durmitor traži naknadu zbog smanjenja vrijednosti hotela i izmakle dobiti, koja bi trebalo da bude utvrđena vještačenjem.

U sporu koji se vodi kod sutkinje Dijane Raičković traže naknadu materijalne štete od 2,5 miliona EUR, koji će dodatno biti preciziran nakon vještačenja.

Iako je ugovor raskinut, hotel Planinka ne može biti vraćen u stečajnu masu, jer je u posjedu trećeg lica odnosno kompanije Planinka Žabljak čiji je osnivač Primorje.

“Hotel Planinka je otuđen, jedino možemo tražiti naknadu štete, zbog čega smo pokrenuli spor, jer su nesavjesno držali hotel dok je trajao postupak utvrđenja raskida ugovora i ubirali plodove ili su mogli da ih ubiraju”, rekao je advokat stečajne uprave Ski centra Durmitror, Nebojša Lalatović.

Po zakonu o obligacijama, kako je objasnio, dužni su da nadoknade potpunu štetu i korist koju su mogli da ostvare tokom trajanja tog postupka odnosno nakon jednostranog otkaza ugovora koji je bio 2013. godine.

Lalatović je dodao da bi u stečajnu masu jedino mogao ući novac koji bi eventualno dobili kao naknadu štete u tim sporovima.

Hotel Planinka je prodat konzorcijumu HLT fond i HTP Primorje za dva miliona EUR sa obavezom investiranja 8,7 miliona u roku od tri godine.

Kako kupac nije realizovao investicioni program, Ski centar Durmitor je poslije sedam godina raskinuo ugovor jednostranom izjavom volje, što je potvrđeno i presudom koja je postala pravosnažna početkom prošle godine.

Prema navodima iz tužbe, iz Ski centra su tražili od Primorja da vrati hotel, ali su oni osnovali firmu Planinka Žabljak, u čiju je imovinu unesena Planinka.

“Dakle, tuženi je, bez obzira na saznanje da je u toku postupak raskida ugovora, odlukom o osnivanju cjelokupnu imovinu otuđio i unio kao nenovčani kapital u korist Planinka Žabljak”, navodi se u tužbi Ski centra Durmitor.

Time je, kako su kazali, tužiocu onemogućeno da preuzme nepokretnost, čime mu je nanijeta šteta koja po procjeni prilikom zaključivanja tadašnjeg ugovora iznosi oko 2,5 miliona EUR.

Do početka aprila bi trebalo da bude poznato da li će Privredni sud dozvoliti spajanje ta dva postupka.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije