fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže dokumentaciju u vezi sa programom transformacije HTP Turjak

Traže dokumentaciju u vezi sa programom transformacije HTP Turjak

Rožaje, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor akcionarskog društva Turjak, Dženan Šabotić, uputio je krajem avgusta dopis Ministarstvu ekonomskog razvoja za slobodan pristup informacijama, kojim je tražena kopija dokumentacije u vezi sa programom svojinske i upravljačke transformacije HTP Turjak Rožaje.

Prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CКDD), kao vlasnik 94,58 odsto vlasničkih akcija kompanije Turjak vodi se kompanija M-Petrol, koja je u vlasništvu kontroverznog rožajskog biznismena Safeta Кalića, piše Dan.

„Prema našoj dokumentaciji, u listu nepokretnosti na dan donošenja rješenja o davanju saglasnosti na transformaciju HTP Turjak Rožaje, od Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, površina zemljišta bila je veća za 16 ari, odnosno 1,6 hiljada metara kvadratnih. Potrebno je da se izvrši provjera površine zemljišta, koje je obuhvaćeno u listu nepokretnosti na dan transformacije preduzeća 17. oktobra 1995. godine“, navodi se u dopisu Šabotića.

Iz Službe za pravne poslove, finansije i tehničku podršku Ministarstva ekonomskog razvoja, 8. septembra ove godine donijeto je rješenje, kojim je usvojen zahtjev čelnika akcionarskog društva Turjak. Dozvoljen je pristup kopiji izvještaja o procjeni vrijednosti HTP Turjak Rožaje, kopiji programa svojinske i upravljačke transformacije, kao i kopiji odluke o svojinskoj i upravljačkoj transformaciji i odluke o izdvajanju dionica – akcija.

Hotel Turjak ili tačnije motel sa kapacitetom oko 250 kreveta, privatizovala je firma M-Petrol 2005. godine. Ranije se kao vlasnik vodila Кalićeva sestra Sabaheta Šabotić. Prema ranijim medijskim navodima, Кalićeva firma je od oronulog hotela napra vila moderno zdanje.

Pokretna imovina kompanije M-Petrol, koja je u vlasništvu Кalića, založena je zbog poreskog duga prema lokalnoj poreskoj ekspozituri u Rožajama, što se moglo vidjeti u podacima Registra zaloga Crne Gore. Zaloga je upisana 16. decembra prošle godine, oko tri mjeseca prije smjene rukovodstva tog državnog organa, koji se danas zove Uprava prihoda i carina.

Nije poznato koliki je poreski dug u pitanju, imajući u vidu odredbe člana 16 Zakona o poreskoj administraciji koji propisuje institut poreske tajne, tako da Uprava prihoda i carina nije ovlašćena da podatke o stanju obaveza pojedinačnih poreskih obveznika objavljuje javno, bar ne onih koji nijesu na crnoj listi.

Zaloga je kao obezbjeđenje duga upisana na dva vozila kompanije M-Petrol, po nalogu poreske ekspoziture Rožaje. Radi se o vozilima čija je registra cija istekla prije nekoliko godina. Prema podacima CRPS, kompanija M-Petrol registrovana je za djelatnost drumskog prevoza tereta i, između ostalog, posjeduje benzinsku pumpu kod Rožaja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije