fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeTelenor investira više miliona u razvoj mreže

Telenor investira više miliona u razvoj mreže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Telenor će kupovinom dodatnog spektra i ulaganjem u opremu u narednom periodu investirati više miliona EUR u razvoj mreže, saopštili su predstavnici kompanije.

Oni su objasnili da je Telenor, učešćem na aukciji spektra u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), uz snažnu podršku novog vlasnika, mađarske kompanije 4iG, potvrdio da vjeruje u ovo tržište, i da će kao pokretačka snaga daljeg razvoja svojim uslugama ubrzati oporavak cjelokupne crnogorske ekonomije.

Izvršni direktor Telenora, Branko Mitrović, kazao je da je učešće na aukciji spektra dokaz snažnog opredeljenja kompanije da razvija telekomunikaciono tržište u Crnoj Gori.

„Zahvaljujući mreži vrhunskog kvaliteta koju imamo i daljom digitalizacijom društva u Crnoj Gori nastavićemo da radimo na stvaranju boljih prilika za sve“, rekao je Mitrović.

Iz Telenora su naveli da je 4iG počeo investicioni ciklus industrije 5G u Crnoj Gori obezbjeđujući optimalnu kombinaciju blokova radio spektra od 2,6 GHz TDD (vremenski dupleks) i FDD (frekvencijski dupleks).

Oni su dodali da Telenor dijeli viziju Crne Gore za razvojem digitalne ekonomije i inovacija, i snažno doprinosi da tehnologija budućnosti od Crne Gore napravi centar inovacija i na globalnom nivou.

“Da bi 5G zaživio, neophodno je partnerstvo poslovnog i javnog sektora, Vlade i regulatora kao začetnika stvaranja novog eko-sistema. U tome se ogleda zrelost tržišta za primjenu nove tehnologije”, saopštio je Mitrović.

Iz kompanije su objasnili da će, u kombinaciji sa spektrom stečenim na prethodnim aukcijama, novi blokovi omogućiti da nastave da pružaju konkurentnu mrežu svjetske klase i u narednom periodu.

„Blok 1×20 Mhz na 2.6GHz TDD dijelu spektra je idealan za buduće primjene u razvoju 5G tehnologije, posebno u dijelu konvergencije IT-a i sistemskih integracija što je i specijalnost 4iG Grupe. Ovaj spektar će biti koristan u obezbijeđivanju robustnog i efikasnog rješenja za 5G internet pristup crnogorskim domaćinstvima i malom biznisu, dok sa druge strane ima idealne karakteristike da omogući primjenu Industrija 4.0 privatne 5G mreže i digitalnih rješenja za crnogorsku privredu. Blok 2x15MhZ u FDD dijelu spektra omogućiće skoru podršku dinamičnom rastu 4G internet saobraćaja i omogućiti Telenoru da odbrani poziciju najbolje mobilne mreže, koju Telenor drži već dvije godine za redom“, navodi se u saopštenju.

Mitrović je kazao da su u kompaniji veoma zadovoljni ishodom aukcije.

„Pored temelja za razvoj novih tehnologija, kupovina dodatnog spektra će već u narednim mjesecima svim korisnicima donijeti još bolju pokrivenost mobilnim internetom, brži prenos podataka i vrhunsko korisničko iskustvo čak i u periodima najgušćeg saobraćaja, npr tokom ljetnje sezone“, rekao je Mitrović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije