fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelekomunikaciona industrija ključna podrška kompanijama u vrijeme koronakrize

Telekomunikaciona industrija ključna podrška kompanijama u vrijeme koronakrize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Telekomunikaciona industrija se relativno brzo i uspješno prilagodila novim okolnostima izazvanim epidemijom koronavirusa, zbog čega je mogla podržati kompanije i institucije čije je poslovanje dominantno zavisilo od mreže i brzog interneta, smatra menadžer u biznis segmentu Telenora, Drago Kažić.

On je objasnio da je kriza izazvana koronavirusom, neizvjesnost na zdravstvenom polju, sa posebnim posljedicama na poslovni i ekonomski ambijent, od kompanija zahtijevala konstantno prilagođavanje.

„Najčešći izazovi sa kojima su se suočavali naši poslovni partneri bili su uslovljeni mjerama donošenim u cilju prevencije epidemije. To je za posljedicu imalo nelikvidnost kompanija, gašenja dijelova ili kompletnih preduzeća, redukovanje radne snage, a sve to usko je povezano sa potrebama za telekomunikacionim uslugama, kao i ugovorima koji kompanije imaju sa operaterima“, naveo je Kažić u saopštenju.

On je dodao da je privredna situacija, uslovljena čestim prilagođavanjem mjerama i mnogim ograničenjima, zahtjevala i fleksibilniji pristup operatera kada su u pitanju zahtjevi korisnika iz ugroženih privrednih djelatnosti.

“Ponosni smo na činjenicu da smo korisnicima izlazili u susret i pružali podršku na različite načine. Podržali smo brojne projekte koji su omogućili nesmetano funkcionisanje u novim uslovima, naročito obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, poput platforme Uči doma u okviru koje smo omogućili đacima u Crnoj Gori da besplatno pristupe nastavnom sadržaju, i niza drugih inicijativa u okviru kojih smo pomogli onima kojima je bilo napotrebnije“, rekao je Kažić.

Prema njegovim riječima, usklađivali su portfolio sa novonastalom situacijom, omogućivši online plaćanje računa i aktivaciju servisa i usluga putem digitalnih kanala.

„Uz to, kontinuirano smo povećavali količinu GB kroz portfolio paketa i kampanje“, dodao je Kažić.

Osnovna težnja korisnika za govornim i internet servisima je nešto što je primarna potreba u poslovnom svijetu.

Kažić je rekao da korisnici od telekomunikacionih kompanija zahtijevaju nesmetano korišćenje pomenutih usluga, kao i fleksibilnost i efikasnost u rješavanju njihovih zahtjeva.

„Sve to žele prilagoditi sve većoj cjenovnoj osjetljivosti, naročito u situaciji izazvanoj koronavirusom. Ono za čim poslovni korisnici sve više imaju potrebe jesu napredni servisi i usluge. Digitalizacija, dodatno uslovljena pandemijom, zahtjeva od kompanija prilagođavanje postojećih poslovnih funkcionalnosti digitalnim rješenjima“, objasnio je Kažić.

Prema njegovim riječima, kako bi telekomunikacione kompanije na pravi način odgovorile potrebama korisnika, a to je sigurna, nesmetana i bezbjedna komunikacija, potrebna su konstantna ulaganja u mrežu i sisteme, te funkcionisanje na operativnom nivou.

“Ono što je izazov jeste da sve veća cjenovna osjetljivost korisnika smanjuje investicioni prostor kompanija. Uprkos tome, u Telenoru se trudimo da kvalitet mreže i usluga bude jedan od primarnih ciljeva,” zaključio je Kažić.

Najčitanije