fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTE Pljevlja obilježava četiri decenije uspješnog rada

TE Pljevlja obilježava četiri decenije uspješnog rada

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Termoelektrana (TE) Pljevlja obilježava četiri decenije uspješnog rada, u znaku početka ekološke rekonstrukcije prvog bloka, rekultivacije postojeće deponije šljake i pepela, ali i sigurne i pouzdane proizvodnje u jeku svjetske energetske krize, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su kazali da su na današnji dan, prije četiri decenije, iz pljevaljskog termo bloka potekli prvi kilovat sati struje u elektroenergetski sistem Crne Gore.

„Zagrijavanje kotla u TE Pljevlja, nakon četiri godine odlaganja, počelo je 4. septembra 1982. godine, da bi 21. oktobra te iste godine termo blok bio sinhronizovan na mrežu i pušten u probni rad. Upravo taj datum uzet je za Dan TE, koja i danas, poslije 40 godina neprekidne eksploatacije i uspješnog rada u sastavu EPCG, zauzima izuzetno važno mjesto u energetskom sistemu naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da su rekordi postali zaštitni znak pljevaljskih energetičara.

Oni su podsjetili na proizvodno rekordnu 2020. godinu, kada je pljevaljski termo blok elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučio čak 1,49 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije.

Podsjetili su i na rekord nezabilježen u dugoj istoriji termo bloka – 165 dana kontinuiranog rada bez i najmanjeg zastoja u periodu od 20. avgusta prošle do 2. februara ove godine.

„Koliko je TE Pljevlja važna karika za crnogorski energetski sistem najbolje se i pokazalo dobrim dijelom prošle i u ovoj godini kada je, u uslovima duboke globalne krize i cjenovnih skokova na energetskim tržištima regiona, Evrope i svijeta, samo zahvaljujući radu i doprinosu TE održana stabilnost naše kompanije, elektroenergetskog sistema i ono najvažnije – uredno snabdijevanje potrošača električnom energijom“, poručili su iz EPCG.

Iz kompanije su precizirali da je TE Pljevlja od početka godine do sredine oktobra proizvela 1,06 miliona megavat sati (MWh) energije, šest odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Od početka rada, 1982. godine, TE je ukupno proizvela 41,1 milion MWh.

EPCG je, kako su saopštili njeni predstavnici, nosilac energetske tranzicije.

„Pokretanjem istorijskog projekta Solari 3000+ i 500+ krenuli smo putem daljeg razvoja, koji će dominantno obilježiti izgradnja novih izvora zelene energije. Međutim, opredijeljeni smo i da stalnim ulaganjem u unapređivanje proizvodnih i ekoloških performansi, maksimalno produžimo radni vijek TE i valorizujemo prirodne resurse sjeverozapadnog dijela Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Najvažniji resurs TE Pljevlja su ljudi, odnosno zaposleni, čiji je doprinos svih ovih godina za pohvalu i poštovanje.

„Povodom jubileja, zahvalnicu i nagrade dobili su najbolji radnici, Radenko Milović, Mladen Radović, Darko Anđelić, Milenko Jašović i Nenad Joksović, koji svojim svakodnevnim zalaganjem na poslovima redovnog tekućeg održavanja, kao i radom tokom godišnjeg remonta, služe za primjer kako se odnosi prema svojoj kompaniji, kolegama i postižu najbolji rezultati na opšte dobro“, rekli su iz EPCG.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, TE Pljevlja – Rudnik uglja, zapošljava više od 1,2 hiljade radnika i jedan je od ključnih dijelova elektroenergetskog sistema Crne Gore.

„Svakako da predstavlja važnu kariku i značajno doprinosi stabilnosti elektroenergetskog sistema naše države, čega smo svjedoci u vremenu pandemije koronavirusa, kao i energetske krize, kada su svim zemljama posebno važni njihovi sopstveni izvori i resursi“, dodaje se u saopštenju.

U čast velikog jubileja TE Pljevlja, zaposleni u tom energetskom objektu, članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi EPCG, organizovali su i tradicionalnu akciju dobrovoljnog doniranja životne tečnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije