fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze zabilježile prvi sedmični pad u novoj godini

Svjetske berze zabilježile prvi sedmični pad u novoj godini

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama prošle sedmice cijene dionica pale, prvi put u novoj godini, jer iako privredama prijeti recesija, centralne banke ne odustaju od povećanja kamata kako bi suzbile inflaciju.

Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 2,7 odsto, na 33.375 bodova, a S&P 500 0,7 odsto, na 3.972 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,55 odsto, na 11.140 bodova, prenosi Hina.

Pad Dow Jonesa i S&P-a posljedica je niza podataka koji ukazuju na slabljenje najveće svjetske ekonomije. Promet u maloprodaji i proizvođačke cijene pali su u decembru više nego što se očekivalo, a oštro je pala i fabrička proizvodnja.

Sve je to oživjelo strahovanja od recesije, dok su se ulagači nadali ‘mekanom prizemljenju’ ekonomije.

„Čini se da ulagači konačno shvaćaju da suzbijanje inflacije nije besplatno, da će Fedovo zaoštravanje monetarne politike imati svoje ekonomske troškove. Čini se da su ulagači previše računali na ‘mekano prizemljenje'”, kazao je strateg u firmi Glenmede, Michael Reynolds.

Uz to, novi podaci pokazali su da je američko tržište rada i dalje snažno. Prošle sedmice je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima bio manji nego što se očekivalo.

A kako Fed, među ostalim, nastoji oslabiti potražnju za radom i cijenu rada, ovi podaci znače da bi centralna banka mogla povećati kamate na više nivoe nego što se očekuje.

U prve dvije sedmice ove godine cijene dionica su znatno porasle jer su inflacioni pritisci u SAD-u nešto popustili, pa se špekuliše da bi Fed ubuduće mogao biti manje agresivan u zaoštravanju monetarne politike.

Međutim, većina čelnika Feda ovih dana poručuje da će trebati povećati ključne kamate iznad nivoa od pet odsto kako bi se suzbila inflacija.

To bi bio viši nivo nego što trgovci očekuju, s obzirom na to da se na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi 4,89 odsto.

U fokusu ulagača ovih su dana i kvartalni poslovni rezultati banaka i kompanija, koji nijesu baš impresivni.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta privreda u četvrtom lanjskom tromjesečju pale 2,9 odsto u odnosu na isti period godinu prije.

Prije dvije sedmice očekivao se pad zarada 1,6 odsto.

Ako zarade zaista padnu, bio bi to njihov prvi pad od 2020. godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,95 odsto, na 7.770 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,4 odsto, na 15.033 poena. I pariski CAC oslabio je 0,4 odsto, na 6.995 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije