fbpx
10.8 C
Podgorica
December 8, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessSvjetska banka tradicionalno važan partner Crne Gore

Svjetska banka tradicionalno važan partner Crne Gore

Podgoirca, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnja saradnja crnogorske administracije sa Svjetskom bankom (SB) je bila intezivna, ali postoji prostor da se proširi i konkretizuje, naročito kada je u pitanju ravnomjeran razvoj svih crnogorskih regija, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

On je na sastanku sa šefom Kancelarije SB za Crnu Goru, Christopherom Sheldonom, ocijenio da značaj finansijske i stručne podrške te finansijske institucije za ubrzanje ekonomskog oporavka Crne Gore i dostizanje boljeg životnog standarda građana pokazuju njenu spremnost da na planu daljeg snaženja javnih finansija budu važan partner državi.

SB, kako je saopšteno iz Ministarstva, treba snažnije involvirati, posebno u dijelu koji se odnosi na strukturne reformske mjere, čemu će taj Vladin resor, pored realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata i harmonizacije propisa, biti posvećen u narednom periodu.

„Potrebna nam je sistemska analiza i koncipiranje smjernica u pogledu restrukturiranja preduzeća u većinskom državnom vlasništvu iz oblasti saobraćaja, odnosno unapređenja efikasnosti njihovog poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Ibrahimović je naveo da viskokokvalitetna turistička destinacija, kakva je Crna Gora, pred sobom ima jasnu viziju daljeg rasta i razvoja, a modaliteti uvezivanja i različitih vidova finansijske podrške, ne samo SB, već i evropskih i drugih fondova, više su nego dobrodošli.

On je podsjetio na činjenicu da će jedan od zadataka Vlade i resora na čijem je čelu biti razvoj sjeverne regije, a u sve u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja, jer nema održivog razvoja Crne Gore bez razvijenih regija.

Sheldon je kazao da je svrha posjete bila upoznavanje sa razvojnim prioritetima Vlade, a sve u cilju izrade novog Partnerskog okvira za Crnu Goru za period od ove do 2026. godine.

Sastanak je bio prilika da se sagovornici osvrnu na rezultate dosadašnje dobre saradnje, razmijene informacije o tekućim projektima, te da se identifikuju prioriteti za nastavak uspješne saradnje SB sa Crnom Gorom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije