fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSveobuhvatnije tumačiti problematiku suficita/deficita budžeta

Sveobuhvatnije tumačiti problematiku suficita/deficita budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tumačenje problematike deficita/suficita samo na nivou navođenja cifara nije svrsishodno jer ono ima itekako veze sa mnogim aspektima kao što su struktura realizovanih troškova i kvalitetno planiranje budžeta, smatra poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša.

On je kazao da tumačenje navedenih kategorija na mjesečnom nivou, posebno kad se radi o ljetnjim mjesecima, ne daje zaokruženu sliku stabilnosti javnih finansija.

Mugoša je saopštio da zbog korektnosti prema građanima treba pojednostaviti, kako on navodi, marketinšku priču o suficitu/deficitu.

“Suficit/deficit je razlika prihoda i izdataka. Kako su stopirani ili se realizuju usporenom dinamikom brojni kapitalni, razvojni, projekti, značajno su smanjeni planirani izdaci budžeta i samim tim vjerovatnoća da će biti ostvaren suficit ili manji deficit od planiranog je velika”, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, ono što svakako nije dobro je da se “uštede” prave na razvojnim projektima jer oni donose dodatu vrijednost.

“Upravo mnogi odgovori se nalaze i u samom izvještaju Vlade, odnosno resornog ministarstva u kojem je navedeno da su izdaci koji su realizovani u iznosu nižem od planiranog u značajnoj mjeri doprinijeli ostvarenju suficita”, rekao je Mugoša.

U samom izvještaju se, kako je dodao, može vidjeti da je zahvaljujući prevashodno smanjenjima izdataka, deficit za dosadašnji period iznosio 57 miliona EUR, umjesto očekivanih 183 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije