fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStudenti obavili radnu praksu u EKIP-u

Studenti obavili radnu praksu u EKIP-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Studenti treće godine Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku Univerziteta Adriatik iz Budve su obavili radnu praksu u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Tom prilikom upoznali su se sa nadležnostima Agencije kao nezavisnog regulatornog tijela u oblasti upravljanja radio-frekvencijskim spektrom.

“Tokom dvodnevne prakse inžinjeri iz Sektora za radiokomunikacije su studentima održali niz predavanja na teme koje se odnose na upravljanje radio-frekvencijskim spektrom kao ograničenim prirodnim resursom”, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Studenti su upoznati sa postupkom planiranja radio-frekvencijskog spektra koji obuhvata donošenje tabele namjene radio-frekvencija na svjetskom nivou u organizaciji ITU-a kroz rad studijskih grupa, pripremnih sastanaka i Svjetske konferencije o radiokomunikacijama, te donošenja Plana namjene radio-frekvencijskog spektra od Vlade i planova raspodjele za pojedine opsege i radiokomunikacione službe čije donošenje je u nadležnosti Agencije.

“Upoznati su sa svrhom i osnovnim principima koordinacije radio-frekvencija sa posebnim osvrtom na koordinaciju radio-frekvencija za potrebe radio-difuzne službe, a prezentovane su i karakteristike i mogućnosti ATDI softvera koji Agencija koristi za upravljanje i planiranje radio-frekvencijskog spectra”, kazali su iz EKIP-a.

Tokom prakse studenti su upoznati sa postupcima dodjele radio-frekvencija u skladu sa odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama, koje između ostalog podrazumijevaju postupak izdavanja odobrenja za korišćenje radio-frekvencija na zahtjev i postupak javnog nadmetanja.

“Prezentovani su različiti formati aukcije spektra i student su upoznati sa detaljima postupaka aukcija spektra koje je Agencija sprovela 2016, 2021. i prošle godine”, dodaje se u saopštenju.

Tokom drugog dana organizovana je posjeta Glavnom kontrolno-mjernom centru za kontrolu i monitoring radio-frekvencijskog spektra na Dajbabskoj gori u Podgorici. Tom prilikom im je prezentovan Sistem za kontrolu i monitoring radio-frekvencijskog spektra, postupci mjerenja parametara kvaliteta mobilnih komunikacionih mreža pomoću prenosne mjerne opreme kao i rezultati mjerenja sprovedenih krajem prošle godine. Za studente je izvršena demonstracija mjerenja i redovnih radnih zadataka iz ove oblasti.

“Realizacija studentske posjete i radne prakse je realizovana na osnovu Sporazuma o saradnji između Agencije i Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku, koji je potpisan u prvom kvartalu”, kazali su iz EKIP-a.

Student Aleksandar Grgurević pohvalio je gostoljubivost svih zaposlenih u Agenciji.

“Dobio sam uvide o širini spektra djelatnosti kojim se Agencija bavi kao i o samoj kompleksnosti posla. Dobio sam elementarna znanja o važnosti primjene međunarodne regulative, upotrebi raznih vrsta softvera (kako za planiranje tako i za monitoring spektra), metodama i strategijama dodjele radio-frekvencijskog spektra i najvažnije – izvođenjem monitoringa i kontrole RF spektra”, kazao je Grgurević.

Studentkinja Jovana Marić kazala je da dok su slušali predavanja od priznatih stručnjaka iz oblasti RF naučili su mnogo toga iz praktičnog dijela i proširili svoje stručno znanje.

“Predavanja su bila jasna i interesantna. Domaćini su nas lijepo ugostili i trudili su se da nam prenesu svoje znanje i iskustvo koje se stiče godinama u praksi. Za mene je ova stručna praksa bila jedno nezaboravno iskustvo”, navela je Marić.

Student Andrija Bigović kazao je da su teorijski dio koji su učili na Fakultetu su povezali sa praktičnim dijelom čime su dodatno unaprijedili svoje znanje.

“Praktični dio smo obavljali u prostorijama EKIP-a i na Glavnom kontrolno-mjernom centru za kontrolu i monitoring radio-frekvencijskog spektra na Dajbabskoj gori. Želim da pohvalim zaposlene u Agenciji na lijepom dočeku”, dodao je Bigović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije