fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSprovođenje ESG standarda ključno za dugoročnu ekonomsku stabilnost regiona

Sprovođenje ESG standarda ključno za dugoročnu ekonomsku stabilnost regiona

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Sprovođenje standarda koji se odnose na zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i upravljanje (ESG), ključno je za dugoročnu ekonomsku stabilnost i prosperitet Crne Gore i Zapadnog Balkana, poručio je novoizabrani crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je, na otvaranju Western Balkans ESG samita, koji je okupio preko 450 učesnika, kazao da je za Crnu Goru Zelena agenda jedan od prioriteta u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

“Iskreno vjerujem da je sprovođenje standarda koji se odnose na zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i upravljanje, ključno za dugoročnu ekonomsku stabilnost i prosperitet Crne Gore i Zapadnog Balkana”, naveo je Milatović.

On je kazao da će poštovanje ESG standarda unaprijediti transparentnost i odgovornost kompanija, što će privući strane investitore, povećati nivo trgovine, smanjiti nezaposlenost i omogućiti veće učešće u svetskoj i evropskoj ekonomiji.

Prema riječima Milatovića, usvajanje ESG standarda u poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i transportu, pomoći će da se sačuvaju prirodni izvori, zaštiti biodiverzitet i smanje negativni uticaji klimatskih promjena.

Crna Gora je, kako je kazao, poznata po svojim prirodnim ljepotama i ima jedno od najlepših prirodnih bogatstava, uključujući pet nacionalnih parkova, rijeke i obalu.

“Naša dužnost je da to sve sačuvamo i poštujemo”, poručio je Milatović.

Kako je naveo, veće korišćenje zelene energije je ključno kako bi Crna Gora i Zapadni Balkan smanjili zavisnost od fosilnih goriva i odgovorili na izazove koje donose klimatske promjene.

“Moramo da idemo i ka cirkularnoj ekonomiji u kojoj je otpad sveden na minimum, a resursi se koriste u održivoj mjeri. Moramo zajedno raditi na inovacijama i održivom ekonomskom razvoju”, poručio je Milatović.

Kako je kazao, put ka održivoj budućnosti nije lak, ali je neophodan za dobro planete i budućih generacija.

“Hajde da zajedno gradimo mostove ka stabilnijem i integrisanijem regionu, da jačamo našu regionalnu saradnju u okviru puta ka EU i da zajedničkim snagama ostvarimo značajan uticaj”, naveo je Milatović.

Izvršna direktorica Sustineri Partners, Biljana Braithwaite, je na konferenciji za novinare poručila da današnji skup znači prekretnicu u dijalogu o primjeni ESG standarda u regionu.

“Učinili smo Crnu Goru i Porto Montenegro centralnom tačkom razgovora”, navela je Braithwaite.

WB ESG
foto: WB ESG

ESG standardi, kako je kazala, nijesu novost u svijetu, već oni predstavljaju skup pravila koja se prevode u nacionalna zakonodavstva.

Braithwaite je navela da to nosi nove obaveze, ali i prilike za region.

Ona je kazala da su okupili preko 450 učesnika i učesnica i predstavnike 150 kompanija iz cijelog regiona i šire, koje su pokazale spremnost da prate nove standarde i savremene prakse u načinu kako upravljaju svojim biznisima.

“Sa predavačima iz cijelog svijeta i vodećim ekspertima za ESG standarde, možemo promijeniti način na koji razgovaramo o investicijama, kako posmatramo odgovornost kompanija prema zajednicama u kojima rade, kao i šta sve mogu biti komparativne prednosti našeg regiona za ulaganje u budućnost”, rekla je Braithwaite.

Ona je istakla da fer poslovanje na zdravim osnovama zaista može promijeniti imidž Zapadnog Balkana i postati poželjna destinacija za odgovorno poslovanje.

Braithwaite je kazala da je u regionu privlačenje stranih investicija postavljeno kao prioritet svih javnih politika i da, s tim u vezi, firme na Zapdnom Balkanu imaju mnogo koristi od integrisanja ESG standarda u svoje poslovanje.

“Svi veliki multinacionalni fondovi, investitori i banke već prihvataju najbolje prakse i integrišu te standarde”, rekla je Braithwaite.

Kako je navela, izbor kompanija je da li će prihvatiti ESG standarde, ili će izaći iz trke time što ih ne integrišu.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, kazao je da, ukoliko Crna Gora želi da bude dio EU, a to je jedan od ciljeva Vlade u kojoj je ministar, pitanje uvođenja i primjene ESG standarda se nameće kao imperativ.

“U tom kontekstu, naš zadatak je priprema crnogorskih kompanija za poslovanje po evropskim standardima i razvoj svijesti o tome da ekološki, društveni i standardi korporativnog upravljanja predstavljaju neminovnost na putu približavanja Crne Gore evropskom tržištu”, naveo je Đurović.

WB ESG
foto: WB ESG

Kako je rekao, da ne bi zaostali na tom putu, vrijedno su radili na kreiranju i usklađivanju politika sa ključnim EU dokumentima u oblasti održivog i zelenog rasta.

Crna Gora je, kako je objasnio, prva zemlja regiona koji je definisala novi model ekonomskog rasta, koji podrazumijeva prelazak sa linearnog na cirkularni model poslovanja, kroz kreiranje Strategije cirkularne tranzicije do 2030. godine.

“Vjerujem da smo time pokazali strateško opredjeljenje u toj oblasti”, smatra Đurović.

On je saopštio da je vrlo važno da se priča o ESG standardima i da kompanije u Crnoj Gori moraju da idu ka tom cilju.

“Kada govorimo o promociji Crne Gore, ovo je šansa da brojni naši gosti, koji su ova tri dana u Crnoj Gori, vide potencijale naše države, da vide predivni Porto Montenegro i obiđu i druge dijelove našeg primorja”, dodao je Đurović.

Cilj je, kako je kazao, Crna Gora 365 dana u turizmu.

“Ovo je jedan od modela kojim ćemo doći do toga cilja”, naveo je Đurović.

On je poručio da se trude da budu istinski partner privredi.

“Samit poput ovoga, koji okupljanju vodeće svjetske stručnjake u oblasti standarda, inovacija, savremenih tehnologija i održivog razvoja, važan su kanal diskusije i razmjene iskustava, koji biznis sektoru šalju poruku da je važno da razumiju da se uvođenjem poslovanja po principu ESG stvara paradigma odgovornom ponašanju”, rekao je Đurović.

On je naglasio da Crna Gora radi na obezbjeđivanju povoljnog i stimulativnog biznis ambijenta.

“Otvoreni smo za saradnju sa svim investitorima i kompanijama koje žele održive i zelene investicije”, naveo je Đurović.

Generalni direktor Porto Montenegro, David Margoson, zahvalio je Sustineri Partnersu i Vladi Crne Gore što su se okupili oko važne teme.

On je zahvalio i sponzorima sa lokalnog nivoa, Opštini Tivat.

WB ESG
foto: WB ESG

Margoson je poručio da je Porto Montenegro svojim dosadašnjim praksama pokazao da se razvoj, ulaganje u nekretnine i stvaranje novih turističkih kapaciteta, može raditi u skladu sa zajednicom, okolinom i uz razmišljanje o budućnosti.

“Ponosni smo što smo domaćin ESG samita ovdje u Porto Montenegru, zahvaljujući saradnji sa stručnim timom Sustineri Partnersa”, naveo je Margoson.

Taj događaj, kako je dodao, pokazuje zajednički angažman u promociji održivih praksi u svim poslovnim sferama i područjima života, kao i u vođenju pozitivnih promjena.

Direktor Zelenog programa OTP grupe, Gergely Pokos, kazao je da je OTP grupa ponosna što je dio vrlo uzbudljivog i važnog događaja.

“Svjedočimo događajima u svijetu kao što su ratovi, inflatorne stope koje su ogromne, međutim, klimatske promjene su te koje stvaraju najveći uticaj na ekonomije i privrede”, rekao je Pokos.

WB ESG
foto: WB ESG

Kako je naveo, strategija OTP grupe i svih njenih članica je finasiranje tranzicije na zelene ekonomije, odnosno zeleni rast.

“Želimo da transformišemo društvo i omogućimo ekonomiji da bude dio te priče. To ne možemo učiniti sami. Za to su nam potrebni partnerstva i zato su nam važni događaji kao današnji”, naglasio je Pokos.

On je poručio da će ta kompanija nastaviti da doprinosi razvoju održivih investicija u regionu.

“Ako ne djelujemo sada, klimatske promjene će se odraziti na bankarski, baš kao i na svaki drugi sektor. Međutim, banke mogu aktivno podržavati zelenu tranziciju ekonomije, a to je jedan od prioriteta djelovanja OTP grupe”, rekao je Pokos.

Western Balkans ESG samit je najveći regionalni događaj posvećen održivom razvoju i razgovoru o većoj odgovornosti poslovnog sektora prema pitanjima zaštite životne sredine, društvenih i upravljačkih standarda u praksi.

Samit organizuju Sustineri partners i Porto Montenegro, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije