fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpremni da odgovore na sve zahtjeve novog projekta

Spremni da odgovore na sve zahtjeve novog projekta

Beograd, (MINA-BUSINESS) – Rudnik uglja je apsolutno spreman da odgovori na sve zahtjeve koji se tiču projekta nove fabrike cementa sa niskim faktorom klinkera u Pljevljima, saopštio je izvršni direktor kompanije Milan Lekić.

On je na prezentaciji za izgradnju fabrike LC3 cementa, koja je održana u petak u Beogradu, kazao da je zadovoljan što je Vlada Crne Gore opredijelila za Rudnik uglja ključnu poziciju u realizaciji te kapitalne investicije za život i razvoj pljevaljske opštine.

Iz Rudnika uglja je saopšteno da je riječ o LC3 cementu ili takozvanom “zelenom cementu”, koji ima nižu emisiju ugljen-dioksida (CO2) u odnosu na standardni portland cemenat – i to čak u vrijednosti od 40 odsto, što ga čini daleko prihvatljivijom varijantom sa aspekta poštovanja projektovanih ekoloških standarda.

“Takođe, riječ je o proizvodu za čiju je proizvodnju utrošak energije manji za oko 20 odsto”, navodi se u saopštenju.

Projekat je zasnovan na valorizaciji raspoloživih mineralnih resursa u vlasništvu Rudnika uglja i Opštine Plevlja, i to: cementnog laporca, gline, krečnjaka i gipsa iz budućeg postrojenja za odsumporavanje Termoelektrane Pljevlja.

Ispred Rudnika uglja prezentaciji je prisustvovao direktor Sektora za razvoj i investicije Jagoš Gomilanović, dok je, za razliku od prve predmetne prezentacije koja je održana početkom novembra u prostorijama Rudnika uglja, ovoga puta prisustvovao i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.
Ispred resornog Ministarstva prisustvovali su i državni sekretar za rudarstvo i energetiku Marko Perunović, kao i direktor direktorata za drumski saobraćaj Lazar Miljanić.

“Koristim ovu priliku da se zahvalim gospodi Milu Bugarinu, Aci Jovanoviću i Nikoli Staniću, kao i cijelom Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor, na veoma značajnoj prezentaciji i konkretnim rješenjima koja su iznijeli”, rekao je Lekić.

On je naveo da je naredni korak koji se planira u ovom projektu laboratorijsko ispitivanje i laboratorijsko i pilot testiranje mineralnih sirovina kod partnera u Njemačkoj. Rezultati ovog testiranja će biti ulazni podaci za izradu idejnih i glavnih projekata planirane fabrike za proizvodnju cementa.

Takođe, Lekić je podsjetio da se predmetni LC3 cemenat, koji sadrži 50 odsto laporca, 30 odsto gline, 15 odsto krečnjaka i pet odsto gipsa, pokazao kao odlično rješenje sa aspekta poštovanja ekoloških standarda, što je, kako je ukazao, jedno od najbitnijih faktora u realizaciji ovog projekta.

“Raduje me što će buduća cementara obezbijediti nova radna mjesta, ali i što će napraviti veliki doprinos ka sanaciji zabrinjavajuće ekološke situacije u našem gradu”, zaključio je Lekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije