fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpremne da snažnije rade na jačanju ekonomske saradnje

Spremne da snažnije rade na jačanju ekonomske saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Bugarska spremne su da snažnije rade na jačanju ekonomske i trgovinske saradnje, posebno u oblastima turizma, poljoprivrede, energetike i saobraćaja, ocijenili su potpredsjednik crnogorske Vlade, Milutin Simović i bugarska ministarka energetike, Temenuzhka Petkova.

Sagovornici su konstatovali da Crna Gora i Bugarska održavaju tradicionalne prijateljske odnose i intenzivne kontakte na svim nivoima.

“Čvrste temelje zasnovane na takvim odnosima potrebno je iskoristiti za otvaranje novih polja u ekonomskoj saradnji”, saglasili su se sagovornici.

Iz Kabineta potpredsjednika Vlade saopšteno je da je na sastanku potvrđena spremnost dvije zemlje da snažnije rade na jačanju ekonomske i trgovinske saradnje, posebno u oblastima turizma, poljoprivrede, energetike i saobraćaja.

Simović je Petkovu informisao o projektima koje je Crna Gora u oblasti energetike realizovala u prethodnom periodu, kao i projektima koji su u fazi pripreme, a koji će unaprijediti strukturu crnogorske energetike i dorinijeti još snažnijem ekonomskom rastu.

Simović je kazao i da je Crna Gora kreirala stabilan i predvidiv zakonodavni okvir, koji je u cijelosti usklađen sa zakonodavnim okvirom EU.

Simović je dodao da je zahvalan Bugarskoj na podršci koju pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU) i koju je pružala tokom procesa pristupanja NATO savezu.

Petkova je kazala da pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan nije interes samo Crne Gore i regiona, već i snažan interes Bugarske i same EU. S tim u vezi je čestitala na ostvarenim rezultatima u pregovaračkom procesu i potvrdila da će Crna Gora u Bugarskoj i dalje imati pouzdanog partnera i zagovornika njenog članstva u EU.

Petkova je navela da njena zemlja želi pronaći najbolji model saradnje sa Crnom Gorom u oblasti energetike, imajući u vidu velike potencijale dvije zemlje koji se otvaraju zahvaljujući infrastrukturnim projektima koji su u toku, i činjenici da Crna Gora postaje važno energetsko čvorište u regionu, a Bugarska sve značajniji izvoznik energije.

Simović i Petkova su se saglasili o potrebi usmjeravanja privrednika dvije zemlje na učvršćivanje i širenje međusobnih veza, kreiranja uspješnih partnerstava i stvaranja uslova za uvećanje uravnotežene trgovinske razmjene.

Najčitanije