fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 488,5 miliona

Spoljnotrgovinska razmjena 488,5 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 488,5 miliona EUR, što je 56 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 125,6 miliona EUR, što je 108,6 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 43,5 odsto i iznosio je 362,9 miliona EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 34,6 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 23,8 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva, u iznosu od 47,6 miliona EUR, koje čine električna energija 45,4 miliona EUR i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 73,8 miliona EUR, koje čine obojeni metali 18,9 miliona EUR i proizvodi od nemetalnih minerala 14 miliona EUR i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Švajcarska sa 25,5 miliona EUR, Srbija 23,4 miliona EUR i Bosna i Hercegovina 15,7 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 60,5 miliona EUR, Kina 40 miliona EUR i Njemačka 31,1 milion EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije