fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 2,52 milijarde EUR

Spoljnotrgovinska razmjena 2,52 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih deset mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,52 milijarde EUR, što je 2,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 340,6 miliona EUR, što je 4,1 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio viši dva odsto i iznosio je 2,18 milijardi EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,6 odsto i veća je u odnosu na isti prošlogodišnji period kada je iznosila 15,3 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 82,6 miliona EUR, koji čine obojeni metali 52,9 miliona EUR i gvožđe i čelik 16,7 miliona EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 479,9 miliona EUR, koji čine drumska vozila 152 miliona EUR, električne mašine, aparati i uređaji 87,9 miliona EUR.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 82,8 miliona EUR, Mađarska 38,9 miliona EUR i Bosna i Hercegovina 26 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 424,9 miliona EUR, Njemačka 198,7 miliona EUR i Kina 185,8 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Najčitanije

Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF, porodilište, rekonstrukcija

Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF...